Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Řecký ministr financí: Kvůli referendu o penězích možná padne vláda

Autor: mb - 
2. července 2015
11:40

Řecko chystá na neděli 5. července referendum o navrhovaných reformách EU. Ale zatím to vypadá, že si současná vláda vykopala vlastní hrob! Řecký ministr financí Janis Varufakis (54) už připouští, že referendum může znamenat pád vlády. To pokud by se náhodou Řekové rozhodli splácet dluhy.

Mohli bychom rezignovat, ale učinili bychom tak v duchu spolupráce s těmi, kdo převezmou štafetu, řekl Varufakis v rozhovoru pro australský rozhlas. O odstoupení by vláda uvažovala v tom případě, že by se voliči v referendu rozhodli hlasovat pro reformy, které navrhuje EU.

Hlasujte NE, vyzval premiér Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras (40) ve středu řecké voliče vyzval, aby hlasovali proti navrhovaným reformám. „Pokud řeknete v referendu ,ne‘, učiníme důležitý krok k tomu, aby nám Evropa dala lepší nabídku. Neznamená to odchod z Evropy,“ přesvědčoval Tsipras spoluobčany. EU navíc obvinil z „blafování“, Řecko prý z eurozóny neodejde.

„Žádné jednání o prodloužení finanční pomoci se před referendem neuskuteční,“ oznámila suše německá kancléřka Angela Merkel (60). Současné průzkumy ukazují, že Řekové zřejmě odmítnou návrhy EU.

„Úsporná opatření navrhovaná EU selhala. Jejich jediným výsledkem jsou potravinové banky a polévky pro chudé,“ zastal se Řeků německý poslanec Gregor Gysi. Řecko sužuje rekordní nezaměstnanost a sociální škrty, které uvrhly mnoho obyvatel do chudoby.

tgbb. ( 2. července 2015 14:01 )

Řecko je bezedná žumpa na peníze. Jen debil půjčuje peníze někomu, o kom se již předem ví, že je nikdy nevrátí a ani se s tím netají.

jana999 ( 2. července 2015 12:41 )

všimli jste si jaký jsou bleskáči přizdisráči, nikde kolem těch demonstrací není diskuze

antikaprik ( 2. července 2015 12:00 )

Čím skôr odídu, tým lepšie. Prachy čo sa tam narvali, aj tak už neuvidíme.

Zobrazit celou diskusi