Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chtěli být jako Hra o trůny: Novou operu vypískali kvůli scéně hromadného znásilnění

Autor: rc - 
1. července 2015
19:59

Seriál Hra o trůny od svého uvedení v roce 2011 sklízí samý úspěch. Bylo natočeno neuvěřitelných padesát epizod a s každou další sezónou přibylo víc a víc fanoušků. Anglický producent William Tell se takovému úspěchu chtěl přiblížit svou operou. Do děje však zasadil nevhodnou scénu znásilnění a publikum ho vypískalo.

Napětí, akce a hlavně dobře promyšlená hra, při níž kdo zvítězí, dostane trůn. Tak by se dala definovat myšlenka veleúspěšného seriálu Hra o trůny, který sledovaností láme rekordy.

Takový úspěch chtěla mít i nová anglická opera. Ta se ale úspěchu ani na kousek nepřiblížila.

Royal Opera House v Londýně na premiéru přilákal davy diváků, kteří dychtivě čekali, až opera začne. Všichni s nadšením sledovali odehrávající se děj, ale pak tvůrci narazili.

Do děje se rozhodli přidat scénu, v níž gang vojáků znásilňuje mladou dívku.

Na jevišti se otevře scéna s ženou, která pije šampaňské, a poblíž stojí skupina mužů. Ti ženu donutí pít šampaňské. Pokřikují na ni. Strhají z ní šaty a brutálně ji znásilní.

Scéna zabrala celých pět minut. Podle diváků byla až příliš dlouhá a reálná. Jeden z diváků na webové stránky Royal Opera House napsal: „...bezdůvodná scéna znásilnění… byla tam zcela zbytečná a získala velkou kritiku.“

„Okamžik, kdy tato opera šla od katastrofální do neomluvitelné,“ napsal jiný divák.

Katie Russell z charitativní organizace Rape Crisis řekla, že autoři opery nerespektují ženy, které si prošly znásilněním. „Autoři potřebují mít nějakou úctu k ženám, které si znásilněním prošly. Ty se z toho nedostanou drážděním nebo zábavou.“

Ředitel Damiano Michieletto na opeře nechce nic měnit a scénu bránil: „Pokud z opery neucítíte brutalitu a utrpení, kterým tito lidé museli čelit, bude to opera pro děti.“ 

Původní Rossiniho opera Guillaume Tell z roku 1829 vypráví příběh švýcarského vlastence, který střílí jablko na hlavě svého syna. Producent ale místo hry změnil a zasadil ji do balkánské krize roku 1990.

bizon_pepa ( 2. července 2015 07:30 )

 A ci je na tom divneho? Dulezite je, ze to neprosvihly feministky a stacily se ozvat.

malymysak ( 2. července 2015 06:16 )

tvůrcům šlo o prachy tak zblbli, je to prostě póvl

Zobrazit celou diskusi