Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šest novinek pro úředníky: volno navíc i vysoké odstupné

Služební zákon změnil pravidla pro úředníky
Služební zákon změnil pravidla pro úředníky  (Autor: Profimedia)
Autor: map - 
1. července 2015
16:10

Pro 68 tisíc zaměstnanců státu přestal platit zákoník práce. A nový služební zákon jim dal nevídané výhody – mezi nimi i jistotu po volbách nebo odstupné až 12 platů! Za to by ale měli být schopní, neúplatní a milí.

Úřednických míst je v Česku 75 275, pod služebním zákonem je jich 68 tisíc. Na jejich platy má jít přitom jen do konce roku 13 miliard.

Jistota po volbách

Nový šéf po volbách už nemůže „vymést“ úřad a přihrát místa svým známým. Ministr si bude moci mimo služební zákon přivést jen dva politické náměstky, mluvčího a omezený počet poradců. O místech řadových úředníků rozhodovat nebude.

Odstupné až 12 platů

Pokud úřednické místo zanikne kvůli systemizaci, získá úředník odstupné 3 až 12 platů, podle toho, jak dlouho pro stát pracoval. Na nejvyšší bonus dosáhne po více než 9 letech služby.

Odměny podle 7 bodů

Úředník bude hodnocen jako „vynikající“, „dobrý“, „dostačující“ nebo „nevyhovující“ podle 7 kritérií: znalost právních předpisů, dovednost, správnost řešení úkolů, rychlost a samostatnost, dodržování služební kázně a vzdělávání se. Podle tohoto osobního ohodnocení budou pravidelně odměňováni. Mimořádné odměny pak nesmí přesáhnout čtvrtinu ročního příjmu.

Volno navíc

Úředník bude mít placené volno na různé životní události, které všichni ostatní musí řešit dovolenou. Jsou to třeba 2 dny po narození dítěte, den na doprovod dítěte v první den školy, den na svatbu či promoci sourozence či vnoučete či den na vyřízení nutných záležitostí.

Odborné zkoušky

Výběrová řízení budou mít přísnější pravidla – státní zaměstnanci budou muset složit odbornou zkoušku. Nyní se bude týkat těch s méně než tříletou praxí ve státní správě, celkem 15 tisíc úředníků. Kdo se zkouškou bude otálet nebo při testech dvakrát selže, bude na konci roku 2016 bez práce.

Neúplatnost a slušnost

Úředník nebude smět podnikat nebo mít funkce v politických stranách. Nesmí přijmout dary a musí se zdržet jednání, které by mohlo vést ke střetu zájmů. Samozřejmostí je bezúhonnost, záležet ale bude i na slušnosti v jednání a dodržování etických principů.

hejhej ( 2. července 2015 12:47 )

Demokracie v Česku K imigrantům a demonstrantům proti muslimům není diskuze, Proč?? Názor obyčejných lidí politiky nezajímá, kývou hlavou jako osli podle nařízení darmžroutů z Bruselu.

prycsvladou ( 2. července 2015 05:55 )

 státní ůředníci jsou asi něco víc jak obyčejný pracující lid že mají takové výhody-je to bordel

hejhej ( 1. července 2015 19:47 )

horak47: Peníze nejsou na důchody: chystaný podvod, nárazově 600,- a od ledna 100,- v průměru přidáno 150,-Kč, nejsou peníze na nemocné, na děti, školství, ale jsou peníze na doktorské stipendium Madeleine Albrichtové v době od r.2015 - 2019.Z WEb : usnesení vlády, podepsaný B.Sobotka. Za vlády Sobotky přibývá náměstků, úředníků, administrativa se rozrůstá , ale nikde žádné zlepšení.

horak47 ( 1. července 2015 17:41 )

Ano,ještě chybí příplatek za včasnou docházku,třináctý,čtrnáctý a patnáctý plat a jsme v pr-Řecku.

tgbg ( 1. července 2015 17:01 )

Nezačínalo to takto nějak v Řecku??????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa