Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poslanci přiznali majetky: Miliony korun, hektary půdy i luxusní hodinky

Poslanci odhalili svoje majetky, někteří vydělali miliony (ilustrační foto)
Poslanci odhalili svoje majetky, někteří vydělali miliony (ilustrační foto)  (Autor: ČTK/Blesk)
Autor: ČTK, bru - 
1. července 2015
16:08

Poslanci odevzdali majetková přiznání a odhalili miliony. K poslancům s největšími příjmy tradičně patří Tomio Okamura, jeho podnikání vyneslo skoro 11 milionů. Stěžovat si nemůže ani šéf poslanců ANO Faltýnek, který od Agrofertu dostal 2,38 milionu. Bendl zase rozšířil statek.

Všichni poslanci už podali majetková přiznání. Některá ale ještě kontroluje sněmovní výbor, takže se zatím nedozvíme, jaký majetek vloni nabyl ministr financí a miliardář Andrej Babiš. Karty ale trochu poodhalili další členové ANO.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) se nevzdal hereckého řemesla a na autorských honorářích si loni vydělal asi 560 000 korun. Předseda poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek dostal 2,38 milionu korun jako člen představenstva skupiny Agrofert, kterou vlastní šéf hnutí a ministr financí Andrej Babiš.

Obsah Babišova loňského majetkového přiznání ještě není ve sněmovním registru přístupný, stane se tak po formální kontrole členy mandátového a imunitního výboru. Předloni zhruba za dva poslední měsíce roku měl Babiš z Agrofertu 36,8 milionu korun čistého.

Peníze z autorských honorářů má i předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch. Získal na nich skoro 300 000 korun, a to od hnutí Úsvit. Kromě toho dostal Černoch přes 78 000 korun ze zděděných autorských práv. Jeho otcem byl zpěvák Karel Černoch.

K poslancům s nejvyššími příjmy patřil i bývalý šéf Úsvitu a zakladatel nového hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura. Díky podnikání získal zhruba 10,9 milionu korun.

Drahé hodinky, byt a hektary pastvin

Zajímavost skýtá dokument Jiřího Valenty (KSČM), který loni nabyl hodinky značky Hamilton v hodnotě 40 000 korun.

Svůj statek loni rozšířil bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Přikoupil za 112 000 korun více než dva hektary pastvin a polí a dalších 1,8 hektaru pole dostal, jak uvedl, darem za závazky vůči statku. Komunistka Květa Matušovská provozovala i loni hostinskou činnost, z níž získala asi 77 500 korun.

Poslanec ANO Jan Sedláček koupil podle přiznání za 2,8 milionu komerční objekt a za 4,2 milionu podíl ve firmě J&S. Ministr kultury za KDU-ČSL Daniel Herman zase investoval asi 250 000 korun do dluhopisů jedné z bank a vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek koupil za 800 000 korun byt. Do bytu investoval taky například poslanec ANO a majitel autosalonu Miloš Babiš, a to skoro tři miliony korun.

Někteří poslanci vykázali příjmy z obecních a krajských funkcí, jako přednášející na vysokých školách nebo jako lékaři. Mnozí členové dolní komory splácejí různé úvěry, zejména hypoteční.

Poslanci a další funkcionáři musejí podávat majetkové přiznání za předchozí rok vždy do konce června. U dokumentů dodaných poštou rozhoduje datum odeslání. Členové sněmovního výboru kontrolují přiznání jen po formální stránce. Nezkoumají, zda je politici sepsali pravdivě. Kvůli nedodanému nebo špatně vyplněnému prohlášení může výbor podat podnět obecnímu úřadu v místě poslancova bydliště, sám zákonodárce postihnout nemůže. Případný postih od úřadu může dosáhnout až 50 000 korun.

salto ( 2. července 2015 08:36 )

Teď už máme co jsme chtěli...

paralenka ( 1. července 2015 17:48 )

 Zajímá je něco jiného než hrabání pod sebe? Co třeba naše bezpečnost, odmítnutí přistěhovalců z ekonomických důvodů, řešení peněz pro nemocné, děti, staré, chudé?! Ale pro to tam asi nesedí, že? Fialový hnůůůs(j)!!!

blankaflexi ( 1. července 2015 16:27 )

česká nenasytná HO.VADA !! PROBOHA CO CHTĚJÍ S TÍM MAJETKEM DĚLAT !! KAŽDÝ UŽ MÁ ZABEZPEČENOU RODINU DO DESÁTÉHO KOLENA,NĚKOLIK AUT,DOMY ....A POŘÁD CHAMTIVĚ HRABOU A KRADOU!! UŽ ABY SE SEM NAHRNULA TA ČERNÁ VERBEŽ A O VŠECHNO JE PŘIPRAVILA -BUDE JICH HODNĚ A BUDOU MÍT HLAD!! DOKONCE SE PROSLÝCHÁ,ŽE JIM CHTĚJÍ TY NAKRADENÉ NEMOVITOSTI ZAPALOVAT !!!???

moiaza ( 1. července 2015 16:18 )

 Přesně pro tohle se do politiky chodí. Luxus, peníze, imunita. Hlavní podmínka politiků. Žádné vážné úmysly dělat něco pro lidi. Hlavně pro sebe, hlavně pro svou kapsu! Dejme politikům dvojnásobek průměrného platu v ČR a uvidíme, kdo to myslí poctivě. Nebo nechť se odvíjí jejich plat dle hospodaření. Špatné výsledky, malý plat. A naopak. Kdo potom zůstane v politice? Dnes nikomu nezáleží na budoucnosti státu. Čím horší politik, tím líp. Odstupné a k tomu přeřazení ještě na lepší trafiku. Tak to u nás chodí!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa