Mimořádná vedra už zasáhla jihozápadní a střední oblasti Francie. Další, kdo hlásí návrat tropického léta, je i Pyrenejský poloostrov. Ke konci týdne meteorologové slibují tropické počasí i u nás. Od pátku by teploty měly atakovat 30 stupňů.

Už středa slibuje jasnou až polojasnou oblohu, na severovýchodě během dne většinou polojasno. Nejvyšší denní teploty 25 až 29 °C, v 1000 m na horách kolem 21 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.

Čtvrtek bude jasný až skoro jasný a slibuje denní teploty 26 až 30 °C. Foukat bude mírný východní až severovýchodní vítr do 5 m/s. Nejnižší noční teploty by neměly klesnout pod 11 °C.

V pátek už se teploty přehoupnou přes 30 °C

Na pátek meteorologové předpovídají většinou jasnou oblohu. Nejvyšší denní teploty 28 až 32 °C. Mírný východní až jihovýchodní vítr 2 až 5 m/s. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C.

Víkend pak už bude ve znamení tropických teplot. V sobotu i v neděli bude rtuť teploměru téměř na 40 stupních. K tomu jasná obloha a mírný až slabý jihovýchodní vítr. A od horka si neodpočineme ani v noci, někde totiž teploty neklesnou pod 20 °C.

Opalování? Chraňte se před škodlivým zářením

Jak se zdá, bude první prázdninový víkend ve znamení koupání a opalování. Jenže meteorologové varují před oslabenou ozonovou vrstvou.Až do začátku příštího týdne očekáváme celkové množství ozonu zhruba 10 až 15 procent pod dlouhodobým průměrem, což je už silně podnormální stav,“ upozornili. Na většině území budou maximální denní hodnoty UV indexu v rozmezí 7 až 7,5 a v jižních Čechách a na jižní Moravě 7,5 až 8.

Lidé by se měli před nebezpečným zářením chránit. Neměli by chodit na slunce v poledních a odpoledních hodinách. Měli by používat krémy s vysokým ochranným faktorem, pokrývku hlavy a sluneční brýle s UV filtrem.

Takhle si užíváte horko vy:

Fotogalerie
7 fotografií