ONLINE CHAT
Prodávají se v českých bazarech auto v polopřevodu? A co v AAA? (stoural)
Foto
Díky našim pravidelným kontrolním nákupům na celém trhu víme, že vozů v polopřevodu se v malých bazarech na celém území ČR vyskytuje opravdu velké množství. Dalším rizikem, se kterým jsme se již setkali, je vydávání vozu v polopřevodu za import ze zahraničí. Je jasné, že v takovém případě nikdo problémy s polopřevodem neočekává a podvodníci, nabízející dovozové ojetiny tak mají volné pole působnosti.
Takže jezdit autem, který jsou v polopřevodu, bude od zítřka o pokutu. Co povinné ručení? Hrozí odebrání řidičáku? (Radost)
Foto
Ano, Na konci června vyřazeným vozům v polopřevodu zanikne jejich povinné ručení a technická způsobilost. Provozování těchto vozů bude tedy nelegální a vysoce rizikové z pohledu možného plného ručení majitele za případně způsobenou škodu, i když některé pojišťovny veřejně oznámily, že škody budou ještě nějakou dobu hradit. Pokud řidič od zítřka pojede s nezaregistrovaným vozem, hrozí mu odnětí řidičského oprávnění až na dobu 6 měsíců a pokuta 50 000 korun.
Dobrý den, nechtěli byste koupit auto – zatím na to nespěchám, ale výhledově bych chtěl na protiúčet. M8m tři roky staré auto, ale bohužel značka mi nevyhovuje a v nabídce na vašem webu už jsem si vybral :)(Radek Hracek)
Foto
Dobrý den, chcete-li u nás prodat vůz, kontaktujte prosím naše call centrum 800 110 800. Pokud je vůz bez zjevných nebo skrytých závad a v pořádku po legislativní stránce, určitě se dohodneme. Děkuji
Dobrý den, před rokem jsem si koupil přímo u vás v Praze auto. A nemá žádnou chybu. Přeji vám hodně úspěchů.(Miloš)
Foto
Dobrý den, děkujeme. Ráda slyším, když jsou naši zákazníci spokojeni:-)
O kolik aut se cca jedná? Nehrozí riziko, že se budou chtít prodejci zbavit aut, například prodejem do zahraničí(Paulo)
Foto
Jedná se o zhruba 700.000 vozů. Ministerstvo chce předejít snaze některých majitelů prodat vyřazené auto do zahraničí, kde by jej kvůli nepozornosti úřadu mohlo být možné znovu přihlásit.
Kolik aut teda v ČR od zítřka bude v tom polopřevodu v nabídce AAA Auto?(Lukas Novotny)
Foto
AAA AUTO se na platnost zákona připravilo a vozy v polopřevodu již neprodává.
Svoje auto jsme prave ted na dokonceteregistraci.cz overovala a uff... je to v poradku... moc se mi ulevilo... Opravdu je to tolik aut? Nemůže to byt chyba? (Jaruska)
Foto
Jedná se o zhruba 700.000 vozů, které jsou v polopřevodu, a které budou na konci června z registru nenávratně vyřazeny. Chyba to nebude, spíše nikdo přesně neví, jaký měla všechna auta osud – je možné, že řada z nich byla rozebrána na náhradní díly, nebo stojí rozmontované někde na zahradách či v garážích. Nicméně i z tohoto důvodu celá operace probíhá – je potřeba vyčistit Centrální registr vozidel, aby opravdu odpovídal skutečnosti.
Když lidi nestihnout převod a bude problém auto prodat u nás, tak ho prodají v zahraničí. Takže se jen zhorší situace i mimo ČR.(Anna Kolomá)
Foto
To se mýlíte. Česko chce informovat okolní země o tom, že se po 30. červnu 2015 objeví velký počet aut se zrušenou registrací. Ministerstvo chce právě předejít snaze některých majitelů prodat vyřazené auto do zahraničí, kde by jej kvůli nepozornosti úřadu mohlo být možné znovu přihlásit. Pokud vozidlo v Česku ztratilo technickou způsobilost, je jeho technický průkaz neplatný i v ostatních zemích.
Dobrý den, jak je to s vozy, které jsou odstaveny ze značek? Nenapadlo mě to vůbec řešit, ale říkám si, abych i tady něco nepropásla. Uhlová(Uhlová)
Foto
Dobrý den, pokud jste majitelkou vozidla, které bylo dočasně vyřazeno z provozu před 30. červnem 2013, tedy je v tzv. depozitu, musíte dojít do konce roku 2015 na úřad a oznámit, kde se automobil nachází a jaký je účel jeho využití. Pokud byste to nestihla, vůz administrativně zanikne a už nepůjde přihlásit. Pokud jste vůz nechala dočasně vyřadit po 1. červnu 2013, musíte taktéž nahlásit údaje o voze, ale nehrozí vám administrativní zánik vozu, ale finanční sankce.
Dá se říci, že v polopřevodu je více či méně nějaká konkrétní značka nebo typ auta?(Rostislav)
Foto
Ano, obecně platí, že v polopřevodu najdete ty nejlevnější automobily, u kterých by majitelé museli platit vysokou ekologickou daň za dokončení převodu. Ekologický poplatek u mnohých aut přesahuje hodnotu vozu. Příkladem může být typická Škoda Favorit, kterou má majitel jen k vyřizování nezbytností v blízkém okolí. Bez zaplacení ekologické daně není možné dokončit převod.
Kdo auto nepřevedl již dříve, dnes to již těžko stihne. Co když budu chtít auto převést dodatečně?(Ladislav Kubín)
Foto
Od zítřejšího dne se u automobilů, u kterých nikdo nezažádal o dokončení registrace, začne realizovat administrativní zánik. Povinnost dokončit převod do 30. června 2015 platí i pro ty, kteří mají vozidlo dočasně vyřazené z provozu, tedy s doklady v depozitu.
Co to znamená, že auto nemá dokončený převod?(xxyyzz)
Foto
Že nemáte vůz převedený, poznáte jednoduše. Při koupi ojetého vozu je potřeba nechat zapsat vaše auto nejen do velkého technického průkazu, ale také do malého. Proto si zkontrolujte, jestli máte na malém technickém průkazu stejné vaše údaje jako na velkém. Pokud byste narazili na nesrovnalost, začněte to okamžitě řešit. Od zítřka by nikdo s vozem v polopřevodu neměl vyrazit na silnici.
Kolik typujete aut, že bude vyřazeno z provozu?(Evicka)
Foto
Nemám k dispozici úplně poslední údaje, ale na webu ministerstva dopravy byl ještě včera údaj blížící se sedmi stům tisícům vozů. Řada z nich bude již zřejmě nefunkčních, ale určitě se bude stále jednat o dosti vysoké číslo.
Naprosto nechápu, že někdo auto ještě nepřevedl, když na to bylo půl roku. To jste lidi tak pitomý? Vždyť je naprosto jasné, že to pak úředníci nemohou zvládnout(Karel Malý)
Foto
Většina řidičů, která vozy ještě nepřevedla, prostě jen spoléhala na spoustu času, který k tomu byl určený. Proto jsme se u nás na novelu zákona připravovali již před jejím uvedením v platnost a v našich autocentrech proto již delší dobu nenajdete žádné vozy v polopřevodu. Nevím, jestli se to samé dá říct o různých pokoutních prodejcích, kteří nesledují změny zákonů a nemají vyškolený personál pro zajištění administrativy.
Mám vůz v polopřevodu a fronty byly tak veliké, že jsem to jednoduše vzdal. Určitě bude i po tomto datu esxtistovat nějaká doba hájení.(Vladimir F.)
Foto
Zástupy řidičů, kteří řeší registraci na poslední chvíli, je opravdu veliké množství. Novela zákona začala platit již v lednu a policisté budou jistě velmi přísně kontrolovat každého, kdo za posledních 6 měsíců nesplnil zákonnou povinnost. Pokud jste auto ještě nepřevedl, doporučuji vám, co nejrychlejší nápravu, ke které máte dnes poslední šanci na místně příslušném pracovišti registru vozidel.
Změna zákona je pěkně na prd. I já jsem do teď vlastnil vozidlo v polopřevodu, protože jsem nechtěl platit ekodaň. Moc jsem se tím nezabýval a až když si to tady čtu, zjišťuji, že jsem pěkně v loji. Když k vám zavolám, poradíte mi i tak, aby mi nehrozily nějaké sankce?(Jaroslav)
Foto
Pokud jste do dnešního dne převod neřešil, neztrácejte čas a zajděte na úřad ještě dnes. I kdyby Vás nestihli odbavit, úřad se vyjádřil, že všechny majitele zapíší a dořeší dodatečně. Po dané lhůtě bude váš vůz vyřazen z registru a další nakládání s ním by bylo obtížné.
Stejně to v autobazarech funguje tak, že auto nechají napsané na původního majitele až do okamžiku prodeje. Takže polopřevodům se vyhnou a původní majitel musí doufat, že se auto brzy prodá.(Adam13)
Foto
Taková možnost by nebyla fér k zákazníkům, od nichž vozy vykupujeme. AAA AUTO vykupuje vozy do svého vlastnictví, takže je hned přehlašujeme na sebe – původní majitel prodejem svého vozu u nás neriskuje vůbec nic.
Sice chápu, proč se zrušil polopřevod, ale nebýt ekologické daně, nebylo by tolik polopřevodů. Auto v odhlášce bych si nekoupil, stejně jako to, na které je ekodaň(Jan K. )
Foto
Jak už jsem říkala - podívejte se na nabídku našich vozů na aaaauto.cz – u každého levnějšího vozu je vždy napsáno, jestli je ekodaň již zaplacena, případně Vás navedou mí kolegové. Zavolejte jim na bezplatnou linku 800110800.
Divím se, že se polopřevody tak řeší. To opravdu existuje tolik aut, která nejsou dohlášená? Nemám ve svém okolí nikoho, kdo by s tím s tím měl zkušenost - ani moji známí. (HOnza)
Foto
Na call centru AAA AUTO problematiku „polopřevodů“ řeší přibližně každý devátý volající, přitom celkově v České republice měsíčně vyřídíme na 25 000 hovorů. Velké množství lidí odložilo tento problém na poslední chvíli, a tak je Centrální registr zahlcený a všechny „dohlášky“ se tak do konce června nemůžou vůbec stihnout. Sami víme o tom, že minimálně 11 000 zákazníků na sebe v minulých letech nepřihlásilo vozy, které v předchozích dvaceti letech zakoupili u nás – my jsme přitom neměli žádnou „páku“, jak je k tomu donutit. A to přesto, že tak porušili zákon. A teď si představte, kolik takových případů je u jiných prodejců nebo při koupích vozů na inzerát. Ročně u nás změní majitele kolem šesti set tisíc aut. Ministerstvo dopravy odhaduje počet aut, která jsou kvůli polopřevodu ohrožena vyřazením z registru, na čtvrt milionu. Někteří odborníci si myslí, že jich ale bude až 700 tisíc. Podle mého názoru může být pravda někde uprostřed.
Dobrý den,v roce 2006 jsem přes autobazar prodal auto.Autobazar jsem zplnomocnil k odhlášení vozidla po jeho prodeji.Auto se prodalo,obdržel jsem peníze,považoval jsem vše za vyřízené.Ale bohužel,něco se pokazilo.V roce 2008 jsem zjistil,že auto je stále registrované na mě.Zmíněný autobazar zkrachoval.Jelikož jsem měl k dispozici pouze zprostředkovatelskou smlouvu o prodeji a následně doklad o prodeji vozidla,kde nebyl uvedený kupující,nešlo již auto odhlásit a je stále psané na mě.Povinné ručení zaniklo v roce 2008,od té doby se neplatí.Pokuta od čkp mi naštěstí nehrozí,jestli auto ještě jezdí nebo nejezdí nevím už to nebudu řešit.Od zítra je auto trvale vyřazené z evidence vozidel.(Novák )
Foto
Dobrý den. I dle našich zjištění je z hlediska polopřevodů vysoce rizikový právě komisní prodej, tedy případ, který popisujete. Naopak v AAA AUTO všechny vozy vlastníme, takže jsou hned po výkupu registrované na naší společnost. Není pak později nutno „dohánět“ původního ani nového majitele.
Před chvílí jsem si na www. dokonceteregistraci.cz ověřoval stav mého auta a patřím mezi ty, kdo mají nedokončenou registraci. Může se jednat o chybu? Původního majitele už asi nedohledám, má nedostupný telefon... Co teď můžu dělat, jak se můžu bránit? Díky moc za pomoc. (Tomas)
Foto
Doporučuji Vám, vzít si s sebou všechny dokumenty k vozu včetně kupní smlouvy a dojít si na úřad. I když to dnes již bude velmi složité, můžete se alespoň pokusit zamezit tomu, aby byl Váš vůz natrvalo zrušen.
Dobrý den, paní Topolová, chtěla jsem poděkovat vám i vašim kolegům. S autem jsme moc spokojeni, už se těšíme, až vyjedeme na dovolenou. Vše kolem prodeje i nákupu proběhlo rychle a zcela bez čekání. Kupovali jsme na pobočce v Hradci Králové na protiúčet. Překvapila mě vysoká prodejní cena a že se dá ta rychle vše vyřešit. Dopodud jsem takovou zkušenost neměla. Manžel měl strach z polopřevodů, ale vše mu ochotně vysvětlili, evidentně to není problém AAA Auto, ale komisních prodejců, kteří auta přímo nevlastní. (Hanka)
Foto
Dobrý den, děkuji za pochvalu. Jsem ráda, že jste s nákupem u nás spokojena. Kolegům Vaši pochvalu osobně vyřídím:-)
Paní Topolová, co si mám ověřit, když zrovna teď chci koupit auto. Nerad bych se dostal do problémů... Před časem jsme si chtěl koupit auto v jednom malém bazaru, ale ukázalo se, že je problém s nezaplacenou ekologickou daní a jak ted zjišťuju, udelal jsme dobče, že jsme to i pres jejich nátlak nakoupil. (Vaclav)
Foto
Podívejte se na nabídku našich vozů na aaaauto.cz – u každého levnějšího vozu je vždy napsáno, jestli je ekodaň již zaplacena, případně vás navedou mí kolegové. Zavolejte jim na bezplatnou linku 800110800.
Dobrý den, paní Topolová, zrovna jsme chtěl koupit auto přes inzerát, vypadalo dobře, ale přišlo mi divné, že na to prodávající tak spěchal – chtěl to mít vyřízené do 30.6. Na moji žádost, aby mi poslal číslo technického průkazu už nereagoval. Mohlo se jednat o auto v polopřevodu? Jednalo se o inzerci auta o dsoukromé osoby(PavlikN)
Foto
Dobrý den, právě při nákupu vozu od soukromé osoby na inzerát je velmi vysoké riziko. Může se jednat o způsob, jak se zbavit vozu v polopřevodu na poslední chvíli, tak říkajíc „na účet“ nového majitele. Prodávající může být účelově najatý „bílý kůň“, který po prodeji přestane komunikovat. Veškeré starosti s dohlášením a riziko vyřazeného vozu pak spadnou právě na nového vlastníka.
Kde je největší riziko, že prodávají auto v polopřevodu? Jak si mohu ověřit, že nekoupím auto, které nebylo přepsáno? (Josef)
Foto
Největší riziko je při koupi ojetého vozu v komisním prodeji, kdy bazar je jen zprostředkovatelem prodeje a není tedy vlastníkem vozu. Pokud budou k autu chybět některé dokumenty, které může dodat jen skutečný vlastník, bude dokončení registrace nemožné. Také se může stát, že budou tyto nepřihlásitelné vozy nabízeny jako fingované dovozy ze zahraničí, kde nikdo problém s polopřevodem neočekává. V AAA AUTO tento případ nemůže nastat, protože všechny vozy přímo vlastníme. Navíc na ně dáváme doživotní garanci čistoty právního původu.
Na webové stránce www.dokonceteregistraci.cz jsme si chtěla ověřit, zda naše auto náhodou není také v polopřevodu. Bohužel jsem se na to podívala až dnes. Co mi hrozí, zítra už auto nepřehlásím? Dá se s tím ještě něco dělat? (Petra)
Foto
Jak už jsem se tu dnes zmiňovala, po 30. červnu budou „nedohlášené vozy“ automaticky a trvale vyřazeny z Centrálního registru vozidel. Okamžikem vyřazení z registru nebude vozidlo schváleno pro provoz na pozemních komunikacích a nebude mít platné povinné ručení. Pokud po posledním červnu pojedete s nezaregistrovaným vozem, hrozí vám odnětí řidičského oprávnění až na dobu 6 měsíců a pokuta 50 000 korun.
Pořád nechápu, proč si lidé nepřihlásili auto, uniká mi smysl. Jaké mají lidé důvody, že si na sebe auto nepřepsali?(simona)
Foto
Důvody mohou být následující: - Vůz de facto neexistuje - byl rozebrán nebo jinak zlikvidován či je po totální havárii - Současný majitel netušil, že vůz vlastní - Současný majitel vůz v „polopřevodu“ zdědil - Vůz byl opakovaně přeprodán, ale smlouvy nebo jiné nabývací tituly se ztratily - Současný majitel je v exekuci a nechce tudíž mít majetek psaný na sebe kvůli riziku zabavení - Současný majitel se vyhýbá placení pokut, povinného ručení či ekologického poplatku - Vůz neprošel z důvodu nějaké vady evidenční kontrolou na STK
Dobrý den, když jsme kupovali auto, tak jsem ho na sebe nepřevedl kvůli ekologickému poplatku. Přišlo mi zbytečné platit 15000 korun. Nemyslím si, že by se mi mohlo i po konci června něco stát – auto stále převedené nemám... Nebo jaké mi hrozí postihy? (Milan)
Foto
Dobrý den, po 30. červnu budou „nedohlášené vozy“ automaticky a trvale vyřazeny z Centrálního registru vozidel. Okamžikem vyřazení z registru nebude vozidlo schváleno pro provoz na pozemních komunikacích a nebude mít platné povinné ručení. Pokud po posledním červnu pojedete s nezaregistrovaným vozem, hrozí vám odnětí řidičského oprávnění až na dobu 6 měsíců a pokuta 50 000 korun.
Proč si vlastně někdo na sebe vůz nezaregistruje? Vždyť to pro něho snad nemůže být výhodné? Jaké jsou důvody, proč je tolik aut v polopřevodu? (JanaNovakova)
Foto
Při telefonickém dotazování naše Kontaktní centrum zjistilo, že jde o několik základních důvodů. Jde buď o snahu se vyhnout nějaké povinnosti, nebo neznalost, či zapomnětlivost. Někdo na sebe vůz nepřevede proto, aby nemusel platit ekologický poplatek, někdo proto, že na to zapomněl, nebo dokonce ani neví, že to měl udělat. Spousta vozů už možná ani neexistuje.
Chtěla bych se zeptat, co se těmi polopřevody vlastně vyřeší? Na webové stránce jsme si ověřovala, můj vůz je v pořádku. (Klara01)
Foto
Ministerstvo dopravy se snaží vyčistit Centrální registr automobilů od vozidel, která nemají jasného majitele. Z hlediska větší přehlednosti trhu je to dobré opatření. Přinese také větší jistotu bývalým majitelům, že nebudou odpovědní za vozy, které dříve vlastnili a noví vlastníci si je na sebe nepřepsali.
Stojim 3hod ve fronte. Ted prestali vydavat listky. Co mam delat kdyz na me nepride rada.... diky(Michal)
Foto
Dobrý den, bohužel na toto Vám budou muset odpovědět příslušní úředníci. Nicméně úřad se vyjádřil, že se vynasnaží odbavit všechny majitele aut v polopřevodu, kteří dorazí. V případě velkého náporu zvažovali formu zapsání se na čekací listinu k dořešení v nejbližších dnech.
Dobry den, pani reditelko, moji stari rodice se do stavu poloprevodu se svym autem dostali. Ja jsem daleko a nemohu jim pomoci. Co musim udelat az se vratim, aby mohli auto pouzivat? Bohuzel na ten stav prisli pozde a jsou z toho spatni. Dekuji. (Karolins)
Foto
Dobrý den, Vás ani Vaše rodiče příliš nepotěším. Bohužel zákonem daná lhůta dnes končí a úředníci se vyjadřují velmi striktně k tomu, že po 30.červenci již auto dohlásit nepůjde.
mam auto v poloprevodu na lising.co ted (jan)
Foto
Podle mého názoru by tento problém měla řešit leasingová společnost, pokud je dle technického průkazu zapsaná jako majitel vozu.
Dobrej Zial sem nestich prihlasit auto v poloprevodu sice sem byl na urade no bohuzel na stk my napsali spatne vin cislo,na rad sem se dostal v 16 00 po 6 hodinovem cakani,pak uz sem novou evidencku nestich urad koncil v 17 00,co s autem ted chci ho pouzivat je v dobrem stavu jedna se o renault clio 2 2000 rok vyroby,pude ho jeste nejak prihlasit?(Michal )
Foto
Dobrý den, zástupy řidičů, kteří řeší registraci na poslední chvíli, je opravdu veliké množství. Novela zákona začala platit již v lednu a úřady se vyjádřili, že dnešek je opravdu posledním dnem, kdy lze vůz dohlásit. Poté dojde postupně k vyřazení všech vozů s registru a nepůjde s tím již nic dělat.