Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kramný musí dohrát roli, pak ale hrozí, že se zabije, říká psycholog o chování Petra K.

Autor: šim - 
30. června 2015
05:00

První den ostře sledovaného soudu s Petrem Kramným přinesl několik zásadních momentů, které pro Blesk.cz okomentoval psycholog Jiří Jelen. Hrál Petr K. u soudu divadlo? Připravoval se na svou roli? Co o jeho osobnosti vypovídá tvrzení obžaloby, že Petr K. chtěl spáchat tzv. rozšířenou sebevraždu, ale sám zůstal naživu, zatímco Monika a Klárka zemřely?

Své manželství popsal Petr K. u soudu jako spokojené a standardní, plánovali prý druhé dítě, chtěli se přestěhovat do většího, po dovolené v Egyptě chtěli jet ještě na další výlet, na prodloužený víkend na Slovensko. Petr K. sice věděl, že si jeho žena přes Facebook píše s cizími muži z celé republiky, když se jí ale zeptal na nevěru, o které mu prý řekl jejich soused Natan, na smrt dcery Klárky mu přísahala, že mu nezahnula. Spory kvůli Facebooku však přetrvávaly. Zdá se, že ho měl Petr K. střídavě pod kontrolou, přestože tvrdil, že uznává pouze vztah založený na důvěře…

Až do osudného dne si dovolenou v Egyptě prý užívali, i když na sex kvůli tomu, že měli jeden pokoj společně s dcerou Klárkou, nedošlo. Kramný u soudu přiznal, že Moniku zval do koupelny, aby aspoň tam mohli být chvíli sami. „Vždy, když jsme se ale vrátili, byli jsme unavení," řekl Kramný…

Ačkoli Kramný vylíčil jejich manželství jako téměř bezproblémové, obžaloba to vidí docela jinak. V jejím znění, které bylo přečteno hned v úvodu prvního dne soudu, stálo, že si obžalovaný Petr K. uvědomoval prohlubující se odcizení s manželkou Monikou. Bál se prý ponížení z toho, že mu manželství krachlo, a bál se toho, že bude sám. Původně podle obžaloby plánoval, že po vraždě manželky a dcery zabije i sebe. „Nenašel odvahu sám sebe usmrtit, potom po dobu asi 10 hodin konstruoval příběh, který by toto vysvětlil,“ řekl státní zástupce Vít Legerský.

Video Dle obžaloby chtěl Petr K. zabít i sám sebe, ale nenašel odvahu. - Blesk TV
Video se připravuje ...

V těchto případech se hovoří o tzv. rozšířené sebevraždě, která je typická pro egocentrického jedince, jenž do svého rozšířeného já zahrne i své nejbližší, to znamená manželku, popřípadě děti. „To, že sebevraždu nevykonal, je v rozporu s původním záměrem. Měli zemřít všichni, ale on zůstal naživu. Zapadá to však do kontextu jeho osobnosti, která jeví silné znaky rozporuplnosti,“ říká psycholog Jelen s tím, že takový člověk je na jednu stranu extrémně citlivý vůči vlastnímu já a na druhou stranu necitlivý vůči okolí.

Vzhledem k tomu, že už jednou o sebevraždě mohl uvažovat, byť o její rozšířené formě, je podle Jelena pravděpodobné, že se u něj sebevražedné sklony opět projeví. „On ale musí svou roli dohrát až do konce. Tím koncem je rozsudek, do té doby on musí hrát nevinného. V případě odsouzení bych sebevraždu nevylučoval. Navíc se dá očekávat, že bude-li odsouzen, bude velmi těžce snášet podmínky vězení. Mezi vězni pachatelé podobných zločinů nemívají vysoký status, proto to nemívají ve vězení jednoduché,“ míní psycholog.

„To, co vidíme, to je jeho vystupování pro veřejnost a pro média. Až bude sám, může se chovat zcela odlišně,“ říká psycholog Jelen. Na to, že se Kramný chová podle připraveného scénáře, by mohlo ukazovat i to, jak reagoval na rázný a autoritativní výslech, kterému ho ve druhé části dne podrobila soudkyně a státní zástupce. Když byl nejistý, začal mluvit velmi tiše, až kuňkal, jak popsali jeho chování reportéři Blesk.cz, kteří celé soudní státní sledují v jednací síni.

„V roli se pohybuje dobře, ale běda, jak mu to někdo naruší. Myslím si, že má připravený scénář,“ řekl Blesk.cz Jelen. „Nezbývá mu nic jiného, než hrát sebejistého. Současně to ukazuje na to, že mu nefunguje svědomí,“ míní Jelen.

Státní zástupce i soudkyně přesně mířenými otázkami dostávali z Petra Kramného přesně to, co potřebují vědět. Velmi překvapivá byla Kramného odpověď na otázku zástupce Legerského, zda platil ženě někdy za sex. „Je pravda, že si myslím, že po 11 letech to nebude takové, jako když jsme se seznámili. Po návratu z akce, když jsme byli sami, byly tam nějaké návrhy předehry, že si zahrajeme na sekretářku, já jí dám tisíc korun... bylo to v rámci předehry,“ řekl u soudu Kramný. „Ukazuje to na degradaci morálních hodnot. Opět to celé zapadá do jeho osobnostního profilu,“ uvedl k tomu Jelen.

ONLINE Z DRUHÉHO DNE SOUDNÍHO PROCESU ZAČNE NA BLESK.CZ OPĚT V 8:00. NA PROGRAMU BUDOU VÝSLECHY SVĚDKŮ – VYPOVÍDAT BUDOU MATKA A SESTRA PETRA K. A BRATR A OTEC MONIKY KRAMNÉ.

 
7:40
29. 6. 2015

Dobré ráno, Česko, vítáme vás u dnešního prvního dne dlouho očekávaného procesu s Petrem K. obžalovaným z dvojnásobné vraždy jeho manželky Moniky a dcery Klárky. Pondělí je vyhrazeno na výslech obžalovaného. „Od 30. června do 2. července budou vyslýcháni svědci z řad příbuzných, známých či spolupracovníků. Od 3. července budeme pokračovat výslechem soudních znalců a čtením listinných důkazů,“ uvedl mluvčí krajského soudu Dalibor Zecha. Soud je naplánován i na úterý 7. 7. a středu 8. 7. Pak přichází v úvahu například odročení za účelem doplnění dokazování či vynesení rozsudku.

 
7:58
29. 6. 2015

Soud má začít v půl deváté, už hodinu před tím ale před síní čekala advokátka pozůstalých Klára Long Slámová. O něco později dorazila i advokátka Petra K. Jana Rejžková. To jsou dvě ze tří žen, které rozhodnou o osudu obžalovaného - více si o nich můžete přečíst zde>>>.

 
8:00
29. 6. 2015

Klára Long Slámová zastupuje pozůstalé po mrtvých Češkách. Od začátku byla přesvědčena o vině Petra K.

 
8:02
29. 6. 2015

„Moji rodiče za mnou stojí. I další přátelé a kamarádi,“ řekl jen pár dnů před soudem Petr Kramný. K soudu mezi prvními dorazil nevlastní otec Petra K. Karel R.

 
8:04
29. 6. 2015

V soudní síni už je i spis k případu - byl tam dovezen na nákupním vozíku!

 
8:05
29. 6. 2015

Dlouho před začátkem jednání čekala u soudu také Jana Rejžková - advokátka obžalovaného. Na chodbě si s úsměvem povídala s otcem Petra K.

 
8:11
29. 6. 2015

Zítra bude mezi svědky vypovídat i matka a sestra Petra K., dále také otec i bratr zavražděné Moniky. Všichni dnes z tohoto důvodu u soudu chybí - do síně mohou až po výslechu.

Kompletní online



truchliicii.petr.k. ( 1. července 2015 00:15 )

ved sa dosmejes

truchliicii.petr.k. ( 1. července 2015 00:13 )

ono 30 let neni moc za take svinstvo pro PK

prasulka ( 30. června 2015 13:36 )

kdoasi:Souhlas

cukrenka ( 30. června 2015 12:53 )

Myslím, že to byla jednodušší dvojice / jaký šel, takového našel/, a že on si užívá "popularity", stejně jako ona se ráda předváděla a fotila. U mne je vinný 50:50. Egypt se choval podivně, těla byla bez orgánů, macerovaná, částečně balzamovaná, odesdlaná se značným opožděním, tvrzení patologa o otravě a jedu z daleka..... je to smutné, a nejvíc to, že nemáme smlouvy se zeměmi,kam jezdí stovky našich turistů, aby bylo zaručeno právo na spoluúčast při vyšetřování a na pitvě. Změnilo se už něco?

kdoasi ( 30. června 2015 12:20 )

Tenhle sr*áč je dalek toho,aby se zabil.Na to je moc velkej narcis.

Zobrazit celou diskusi