Opravdu každý Čech se s rakovinou potká alespoň jednou za život, ať již sám onemocní nebo se s tímto onemocněním potýká někdo z jeho blízkých. Čím to je? Bylo „tolik rakoviny“ v minulých generacích, v minulých časech? Podle odborníků je hlavní příčinou vysokých čísel prodlužující se délka lidského života. Zjednodušeně řečeno, žijeme v době, kdy je vyšší pravděpodobnost, že se nádoru zkrátka „dožijeme“. Statistiky jsou vskutku neblahé. Další čísla hovoří o tom, že v naší zemi zemře na rakovinu v průměru každých dvacet minut jeden člověk. Za rok toto číslo dosáhne počtu 27 000, což je pro představu počet obyvatel středně velkého okresního města. Nového pacienta přitom lékaři zaregistrují každých 8 minut. Před pěti lety jich za rok přibylo neuvěřitelných 77 tisíc. To už je dokonce množství lidí, které žije ve velkém českém městě!

Autor: Shutterstock

SMUTNÉ PRVENSTVÍ

V počtu onkologicky nemocných zaujímáme přední místa v Evropě, prvenství držíme, pokud jde o četnost výskytu rakoviny tlustého střeva. Výskyt tohoto onemocnění přitom výrazně narůstá zejména u mužů, podobně jako karcinom konečníku a prostaty. U mužů je však nejčastějším zhoubným onemocněním karcinom plic. Dobrou zprávou může být fakt, že se naopak snižuje výskyt nádorového onemocnění žaludku.
Ženy pak nejčastěji bojují s nádorovým onemocněním prsu, patrný se výrazný nárůst nových případů karcinomu plic. I tady odborníci přinášejí alespoň trochu pozitivní zprávy: hlásí naopak pokles výskytu karcinomu žaludku a nezvyšující se nálezy karcinomu děložního čípku. Důvodem posledního faktu jsou podle nich zdokonalené preventivní prohlídky.
Další informace, statistiky, zásady prevence a současné možnosti léčby nádorových onemocnění najdete na stránkách České onkologické společnosti www.linkos.cz.

HLÍDEJTE SVÉ TĚLO!

Vzhledem k tomu, že ani desetiletí výzkumu rakoviny nepřinesla poznatky, na jejichž základě by bylo možné přesně říci, jak nádorovým onemocněním účinně předcházet, nejdůležitější stále zůstává nutnost pravidelných prohlídek. Platí, že čím dříve je nádorové onemocnění odhaleno, tím větší naděje na jeho vyléčení je. Zatímco v prvním stadiu je podle odborníků zhoubný nádor prakticky vždy vyléčitelný, poslední, čtvrtá stadia již obvykle vyléčit nelze.