Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Výbuch v aquaparku v Tchaj-pej: Vznítil se barvicí prášek

Autor: ČTK - 
28. června 2015
14:59

Více než 500 lidí utrpělo zranění při explozi, která v sobotu otřásla zábavním parkem u metropole Tchaj-pej. Neštěstí způsobilo vznícení barvicího prášku, který se sypal na návštěvníky. Stav 183 zraněných je vážný, uvedly dnes místní úřady. Bilance obětí se podle nich bude ještě upřesňovat.

V době incidentu bylo v akvaparku Formosa Fun Coast kolem tisíce lidí. Tchajwanská televize ukázala, jak hoří jedno pódium a lidé odění jen v plavkách a pokrytí barevným práškem se snaží utéci. 

"Všude byla krev i v bazénu, kde se potápěla řada zraněných ve snaze ulevit si od bolesti," uvedl účastník akce v rozhovoru s agenturou AFP. 

Právě požár na pódiu je podle agentur pravděpodobnou příčinou vznícení prášku rozstřikovaného do davu. Co požár způsobilo, zatím není jasné. Teploty ale podle BBC v sobotu v metropoli Tchaj-wanu dosahovaly až 36,6 stupňů Celsia. 

Park byl po incidentu ihned uzavřen a začalo vyšetřování. Policie zadržela organizátora akce s názvem Color Play Asia a jeho čtyři spolupracovníky a chystá se je prý obvinit z obecného ohrožení a ublížení na zdraví z nedbalosti. 

Předseda vlády Mao Čch'-kchuo svolal kvůli tragédii mimořádné zasedání kabinetu. Po jeho skončení oznámil, že používání vznětlivých barvicích prášků na slavnostech vláda do budoucna zakazuje. Počet zraněných upřesnil na 516, v ohrožení života jich je prý osm. 

Podle místních médií měli někteří lidé popáleniny na 40 procentech těla a vážné dýchací problémy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi