Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Cizinci po krvavém pátku utíkají ze Sousse: Češi zůstávají

Autor: rc - 
27. června 2015
19:42

Evropské cestovní kanceláře evakuují klienty, kteří tráví dovolenou v Tunisku, a to hlavně v letovisku Sousse. Jen britské cestovní kanceláře dnes vypravily do letoviska deset svých letadel, ale Češi nemají o návrat domů zájem, a dokonce ani neruší budoucí pobyty.

Cizinci ruší pobyty v Tunisku. Zahraniční kanceláře převáží domů ty, kteří už na místě jsou a po páteční tragédii chtějí ihned pryč. Jen britské cestovní kanceláře dnes do Tuniska vypravily deset letadel. Avšak Češi neprojevují valný zájem o návrat do domoviny a ani neruší své pobyty.

Kanceláře dokonce nabídly klientům bezplatné zrušení dovolené a hodlají vracet plné částky. Posíleny také byly lety do jiných destinací, vypsány byly nové termíny.

"Navýšili jsme kapacity v Řecku, Turecku a Egyptě. Hromadné žádosti o takovou změnu ale neevidujeme,“ řekla obchodní ředitelka Blue Style Lenka Berberi.

Jenže Češi nechtějí. Tunisko je nejoblíbenější národní destinace, hned po milovaném Chorvatsku. Jsou to hlavně nízké ceny, díky nimž si Češi Tunisko vybírají.

Oblíbená je pak hlavně Djerba. „Žádosti o změnu destinace se týkají zájezdů na tuniskou pevninu, nikoliv na populární ostrov Djerba," vysvětlila ředitelka.

Marketingový ředitel Stanislav Zíma ze společnosti Exim Tours uvedl, že zájem o návrat domů měla jen jedna rodina a podobně je to i u jiných kanceláří. Exim Tours má jen v Sousse, kde útok proběhl, 600 až 700 klientů a zájem o návrat je téměř nulový.

Do oblíbeného letoviska Sousse Seifeddine Yacoubi přijel na pláž lodí. Všichni ho měli za dalšího turistu, co si jde užívat krásného dne. Oblečený do kraťasů a trička s úsměvem na tváři klábosil s turisty. Pak rozpoutal krvavé peklo. S kalašnikovem v ruce chodil od lehátka k lehátku a střílel po bezmocných turistech. Usmrtil jich 39.

Zatím nebylo zjištěno, že by v Sousse zahynul Čech. Třicet osm těl z třiceti devíti bylo již identifikováno. Mezi oběťmi byli hlavně Britové, Belgičané a Němci.

bibs_7 ( 28. června 2015 01:21 )

jardavozembouch

gabreta ( 27. června 2015 21:26 )

No jo čecháčci když je sleva, tak třeba do pekla. Pak chtějí od státu pomoc a stěžujou si, když není hned přistavený zvláštní letadlo!!

xyht ( 27. června 2015 20:25 )

říkal jeden čech co je tam s rodinou ,že odlétá na vlastní režii,takže čechy zřejmě nemá kdo odvézt,řekl také,že po incidentu nepozoruje nějaké hlídání hotelu a proto odjíždí

Zobrazit celou diskusi