Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Utekl ze zájezdu do Jugoslávie, papež mu stiskl dva prsty. Příběh emigranta Jaroslava

Autor: sou - 
25. června 2015
18:40

Tisíce běženců teď míří do Evropy. Pan Jaroslav ze socialistického Československa před lety sám utíkal. Byla 80. léta minulého století a on k emigraci využil zájezdu do Jugoslávie. Měl s sebou jen základní prostředky. Musel si vydělávat na tržišti jako pomocná síla a potkal se i s papežem. O svůj příběh se podělil se čtenáři Blesku.

Na zájezd do Jugoslávie v roce 1985 nikdy nezapomene. Setřásl zbytek skupiny a vydal se k hranicím s Itálií. Pěšky dorazil do Terstu, kde se přihlásil na tamní policii.

„Tenkrát jsem uměl docela slušně německy. Na policejní stanici byl naštěstí jeden postarší policista, který mluvil německy, sepsali se mnou protokol a dostal jsem jízdenku do města Latina,“ popsal svoji zkušenost.

Město se nachází na železniční trati mezi Římem a Neapolí. Jaroslav si tam prý nemohl celkem na nic stěžovat. Chutnala mu italská strava a na pokoji bydlel se třemi mladými Poláky, kteří chtěli vycestovat až do Austrálie za svými příbuznými.

Pral si ve kbelíku, pracoval na tržišti

„Oblečení se dalo prát na umývárně nebo rovněž ve kbelíku na pokoji, kde byl k dispozici prášek na praní a elektrický ohřívač. Mezi hromadami odpadků nikdo žít nemusel,“ okomentoval život v táboře. Jako uprchlík tehdy nedostával žádné kapesné, a tak chodil pracovat na tržnici. Vykládal tam ovoce a zeleninu z dodávek.

Nejvíce uprchlíků v Itálii v té době tvořili Poláci, vzpomíná Jaroslav. Dále pak Rumuni, Čechoslováci, Maďaři, Bulhaři a Albánci. V uprchlickém táboře v Latině zůstal jen čtyři týdny.

„Jednu červnovou neděli roku 1985 jsem se zúčastnil audience u papeže Jana Pavla II., která byla zorganizována k příležitosti 1100 let přijetí křesťanství v naši zemi. Papež nás všechny obešel a mně lehce stiskl dva prsty na pravé ruce,“ dodává pan Jaroslav.

Pak nabraly věci rychlý spád. Jaroslav si požádal o ubytování v hotelu a následně odletěl do Kanady, kde se z stal Jerry.

Máte sami zkušenost z uprchlických táborů, kam jste se dostali po překročení železné opony socialistického Československa? Ozvěte se do redakce na tip@blesk.cz nebo na telefon 724 014 586.

paralenka ( 26. června 2015 07:27 )

No to mě fakt dojalo! Asi tak stejně, jako když v 80. letech utekl notorický ploditel nejen mých dětí v Rakousích a skončil na jižní polokouli! A kdo myslíte, že to tu odskákal? Koho vyslýchala StB, kdo musel uživit dítka?

pepisto ( 25. června 2015 19:05 )

Tenhle pan Jaroslav včera v ČT1 obhajoval imigranty a byl všem a deseti pro jejich přijetí,ale zapoměl,že se jedná o jinou kulturu a jiné zvyky než do které emigroval on.Řeči,že po roce 1968 opustilo republiku 140000 lidí a bylo o ně dobře posteráno obstojí jen v tom případě,že tito lidé utíkali do stejných kultur a hlavně dodržovali zákony hostítelské země.V některých čtvrtích v Londýně už uplatňují muslimové právo šarija a nikdo si s tím neví rady.Píšu to proto,že se nechci dožít toho,aby mě doma perzekuoval nějaký přivandrovalý muslim.

Zobrazit celou diskusi