Zejména první z celebrit, zpěvačka, herečka a vdova po zpěváku Kurtu Cobainovi (†27) Courtney Love (50), byla z drsného útoku velmi otřesená. Do vozu zpěvačka nastoupila ve čtvrtek ráno na pařížském Letišti Charlese de Gaulla a nestačila se divit, když vozovku zablokovaly davy taxikářů.

Love z auta vytrvale o zvláštním protestu tweetovala a zveřejňovala na sociálních sítích i fotky a videa. „Přepadli naše auto a drží našeho řidiče jako rukojmí. Mlátí do aut kovovými pálkami. Tohle je Francie?? Byla bych bezpečnější v Bagdádu,“ rozohnila se v jednom z příspěvků.

Na internetu se neváhala ani rozčileně pustit do francouzského prezidenta. Françoisi Hollande, kde je ta zas**** policie??? Je pro tvoje lidi legální napadat návštěvníky? Doval svou pr*** na letiště. Wtf???“

K videu, na kterém je zachyceno několik mužů, kteří obklíčili auto na benzinové pumpě, dopsala Love tento komentář: „Jak je možný, že je lidem dovoleno tohle dělat? První auto bylo zničené, všechny pneumatiky prořízlé a rozmlácené pálkami. Tihle chlápci se snaží otevřít dveře a policajti nedělají nic?? Francouzský Tálibán? Nepotřebovala by Francie reformy?? Chci jet domů.“

Rapperovi Kanye Westovi (38) také na Twitteru poslala vzkaz: „Mohli bychom se vrátit na letiště a schovat se s tebou.“ Westova manželka Kim Kardashian (34) byla přitom v podobné situaci jako Courtney již v úterý, kdy jí cestu v Cannes také zkřížili protestující taxikáři.

Courtney Love se podle svých slov po hodině podařilo uprchnout díky pomoci dvou motorkářů, kteří ji svezli. „Zaplatila jsem chlápkům na motorkách, aby nás odtamtud propašovali, ale dav taxikářů nás pronásledoval a házel po nás kamení. Minuli jsme dvě policejní hlídky a ty nic neudělaly,“ svěřila se zpěvačka s rozuzlením dramatické situace a dokonce později nahrála na internet i snímek, na kterém se svými dvěma zachránci pózovala.

Podobné protesty se odehrávají na různých místech ve Francii. Minulý týden zase taxikáři ve Štrasburku předstírali před řidiči z Uberu, že jsou pouhými zákazníky. Když je nicnetušící řidiči dovezli na odlehlá místa dle jejich přání, taxikáři je bez milosti napadli.

Důvodem zlosti taxikářů je americká společnost Uber, která je se svou mobilní aplikací UberPOP připravuje o kšefty. UberPOP totiž umožňuje zákazníkům se jednoduše spojit se soukromými šoféry, kteří jsou levnější než řidiči s licencí.

Aplikace je ve Francii již od ledna letošního roku zakázaná a šoféři riskují rok ve vězení a pokutu ve výši 15 000 eur (cca 400 tisíc Kč), přesto služba stále funguje.

Fotogalerie
16 fotografií