Čaje, které vám pomůžou zhubnout: Víme, které spalují tuky a zahánějí hlad!

  • Čaje, které vám pomůžou zhubnout: Víme, které spalují tuky a  zahánějí hlad!
    26. června  2015 
     06:00

    Je jedno, jestli je venku třicet stupňů nebo patnáct, šálek čaje přijde vhod. Mimo to, že vás hrnek čaje zahřeje či osvěží, tak se může stát schopným pomocníkem při hubnutí. Ne snad, že by čaje samy o sobě způsobily, že vaše kila navíc zmizí, ale mohou například urychlit metabolismus. Kromě toho uděláte něco dobrého pro srdce a cévy – následujících pět čajů například dokáže snížit riziko vzniku cukrovky druhého typu. 

  • Urychlovač metabolismu: Zelený čaj

    Zelený čaj
    Autor: Shutterstock.com
    Naprostou jedničkou při hubnutí je zelený čaj. Účinné látky, tzv. katechiny, dokážou nakopnout váš metabolismus tak, že bude rychleji spalovat. Potvrzuje to i jedna ze studií, v nichž byly zkoumány dvě skupiny. Jedna pila po dobu dvanácti týdnů denně čtyři šálky zeleného čaje, druhá nikoliv. Lidé z první skupiny za stejnou dobu shodili zhruba o kilogram více než jejich kolegové, kteří si čaj nedávali. Zelený čaj ale nefunguje jako zázračný nápoj, kdy půjdou kila dolů sama. Musíte jim pomoct cvičením. Jestliže si ale zvyknete čaj pít, budete na sobě moct výsledky pozorovat dříve. Aby měly čaje nějaké účinky, vyplatí se si za ně občas připlatit a koupit si kvalitní sypané.
  • Zaháněč chutí: Mátový čaj

    Mátový čaj
    Autor: Shutterstock.com
    Mátový čaj by stačilo jenom čichat a už by šla kila dolů! Tedy – ne tak doslova. Ale zatímco některé vůně můžou vyvolat chuť k jídlu (třeba skořice), jiné naopak dodají tělu pocit sytosti, a zaženou tak chutě. A takovým zázračným aromatem je právě máta. Pokud vás honí mlsná, tak si dejte šálek mátového čaje. Skvělý je i tehdy, když si ho necháte vychladit a pijete ho jako ledový čaj. Abyste se ale zbavili chutí, můžete si trochu mátového aromatu nakapat na polštář nebo si doma zapálit vonnou tyčinku.
  • Odbourávač hladu: Čaj rooibos

    Rooibos čaj
    Autor: shutterstock.com
    U nás možná nepatří mezi ty nejznámější, ale tím spíše byste měli zpozornit. Pochází z hor Jihoafrické republiky, proto se mu také dlouhou dobu říkalo "horský čaj". Ačkoliv neobsahuje žádný kofein, dokáže člověka pořádně nakopnout a nabít ho potřebnou energií. Co ale z čaje rooibos dělá pomocníka při dietě, je látka aspalathin. Dokáže snížit hladinu stresových hormonů, které nás nutí pořád něco jíst, a navíc ukládají tuky do zásoby na horší časy. "Rooibos obsahuje různé minerály, jako jsou železo, vápník, draslík, mangan, hořčík, zinek nebo měď," uvádí dietoložka Mary Hartleyová další důvod, proč je dobré dát si šálek tohoto čaje.
  • Bojovník s tuky: Bílý čaj

    Bílý čaj
    Autor: shutterstock.com
    I když se všude prosazuje zelený čaj, bílý je v určitých směrech ještě lepší. Obsahuje až třikrát více antioxidantů než jeho zelený bratr. A to přitom oba dva pocházejí ze stejné rostliny. Rozdíl mezi nimi je ale ten, že bílý čaj se téměř nezpracovává. Podle studie, která vyšla v magazínu Nutrition and Metabolism, dokáže bílý čaj spalovat tukové buňky a zároveň bránit jejich nadměrnému tvoření. Aby jeho účinek byl co nejlepší, dejte si šálek po každém jídle. Čaj sice obsahuje minimum kofeinu, ale i tak se raději vyvarujte toho, dávat si ho před spaním.
  • Nakopávač metabolismu: Čaj oolong

    Oolong čaj
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud jste nikdy nepřišli na chuť zelenému čaji, vyzkoušejte oolong. Ani on není v našich končinách ještě tolik známý, ačkoliv může být prospěšný při hubnutí. Podobně jako zelený čaj, i tento obsahuje spousty katechinů, které pomáhají urychlovat metabolismus, tedy spalovat tuky. Tento čaj, kterému se také někdy říká polozelený nebo žlutozelený, má příjemnou květinovou chuť i vůni. Obsahuje kofein, ale v porovnání se zeleným nebo černým jde o skutečně malé množství.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji