Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Uprchlická invaze pokračuje: Česká policie zadržela další běžence

Pět běženců zadržela policie v mezinárodním vlaku.
Pět běženců zadržela policie v mezinárodním vlaku.  (Autor: Reuters - ilustrace)
Autor: sou, ČTK - 
23. června 2015
13:48

Kontroly vlaků odhalují jednoho běžence za druhým. Jen během noci na úterý zadrželi policisté dalších 5 uprchlíků – tentokrát v Břeclavi a na Znojemsku. Ani jeden z nich neměl povolení k pobytu v České republice. V Jihočeském kraji zase zadrželi jednu ženu z Nigérie, která přijela linkovým autobusem z Itálie.

Čtyři mladé Afghánce zadržela policie v mezinárodním rychlíku, který kontrolovala v Břeclavi. Při ověřování totožnosti policisté zjistili, že dva z nich už mají požádáno o azyl v Rakousku. Česko je tedy pošle zpět k našim sousedům. U dalších dvou ještě totožnost ověřují.

Pátý běženec je z Indie a ani o něm toho policie zatím moc neví. Zadrželi ho na Znojemsku.

Nejvíc uprchlíků, které v jihomoravském regionu chytili, je z Afghánistánu a Sýrie. V uplynulých týdnech přibylo i běženců z Asie. Jen od začátku roku tamní policisté zadrželi 400 osob bez povolení k pobytu v ČR, což je o 40 více než za to samé období v minulém roce.

Hejtman zmírnil jihočeské obavy

O něco klidnější situace panuje v Jihočeském kraji. Tam policisté zadrželi pouze jednu ženu z Nigérie. Cestovala z Itálie a překročila rakousko-české hranice v neděli. Jinak policisté nezaznamenali větší příliv cizinců. Potvrdili to po dnešním zasedání členové bezpečnostní rady Jihomoravského kraje.

„Všechna opatření jsou preventivní a ukazuje se, že se nenaplnily výhrůžky xenofobních organizací, které tvrdí, že zde hrozí nápor islamistů,“ řekl předseda bezpečnostní rady a jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Situaci v Jihočeském kraji každodenně kontrolují stovky příslušníků cizinecké, pořádkové a dopravní policie. Kontroly se týkají i železniční dopravy.

Česko přitvrdilo v kontrolách vlaků i silnic v pohraničí

Ministr vnitra Milan Chovanec ve čtvrtek na mimořádné schůzi Sněmovny k migraci ohlásil, že Česko kvůli migrační krizi posiluje kontroly ve vlacích z Maďarska a na některých vybraných silnicích v pohraničí. Tato opatření platí v  Jihomoravském a Jihočeském kraji kvůli jejich státní hranici s Rakouskem, přes něž běženci do Česka přicházejí, a v Kraji Vysočina kvůli kontrolám na dálnici D1. Při kontrolách s cizineckou policií spolupracuje pořádková a dopravní policie.

Situace v mnoha evropských zemích se kvůli napjaté situaci na Blízkém východě a v severní Africe natolik zhoršila, že některé státy Evropy přijímají opatření s cílem zamezit přílivu běženců. Konají se demonstrace proti jejich přijímaní, ale i na jejich podporu. Další dvě jsou naplánovány již na tento pátek v Brně.