Tisíciletá Olomouc

S výškou přes 32 metrů je olomoucký sloup Nejsvětější Trojice největším sousoším v České republice a největším seskupením barokních soch v celé střední Evropě.
Autor: CzechTourism
Olomouc je městem s více než tisíciletou historií a přesto se zdá, jako by na své objevení stále ještě čekala. Svou krásou se přitom může směle měřit i s Prahou. Najdete zde druhou nejrozsáhlejší městskou památkovou rezervaci v České republice obklopenou nádhernými parky, neuvěřitelnou koncentraci církevních staveb, monumentální morový sloup pod ochranou UNESCO, soubor barokních kašen a nechybí ani orloj. Když vezmeme v úvahu, že ve středověku byla Olomouc hlavním městem Moravy, dodnes je sídlem moravského arcibiskupa a druhé nejstarší univerzity v českých zemích, není se co divit, že oplývá takovým bohatstvím.

Další zajímavé cíle v Olomouci naleznete zde!

Arcidiecézní muzeum - Mozart tu složil symfonii!

Arcidiecézní muzeum prošlo v letech 2000 až 2006 rozsáhlou rekonstrukcí.
Autor: CzechTourism
Založeno jako součást Muzea umění v roce 1998. Mezi lety 2000 až 2006 prošlo rozsáhlou rekonstrukcí, která mu dala současnou podobu. V kapitule dómu sv. Václava, na místě dnešního muzea, složil jedenáctiletý Wolfgang Amadeus Mozart jednu ze svých prvních symfonií – Symfonii č. 6 F Major. Právě zde se totiž zotavoval z nemoci poté, co celá rodina narychlo opustila Vídeň v obavě před černými neštovicemi. Na jeho pobyt upomíná malá expozice a Olomouc je také součástí mezinárodního projektu Mozart Ways, spojující místa v deseti evropských zemích, která Mozart navštívil během svých četných cest.

Více informací o Arcidiecézním muzeu Olomouc, zde!

Svatý Kopeček

Bazilika minor Navštívení Panny Marie - poutní místo na Svatém Kopečku.
Autor: CzechTourism
Barokní bazilika Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku, jedno z nejznámějších poutních míst České republiky, stojí pět kilometrů severovýchodně od Olomouce. Brzy po vysvěcení v roce 1679 sem každoročně putovalo více než 50 000 poutníků za Pannou Marií ze Svatého Kopečku, aby Královně Moravy vzdali svou úctu.  A zájem poutníků i obdivovatelů barokního umění trvá dodnes. Důležitost tohoto posvátného místa potvrzují i významné návštěvy, které si sem našly cestu. V roce 1990 se zde zastavila Matka Tereza a v květnu 1995 byl poutní chrám povýšen na baziliku minor za účasti papeže Jana Pavla II.

Květná zahrada v Kroměříži

Květná zahrada v Kroměříži
Autor: CzechTourism
Po skončení třicetileté války vystavěli italští architekti F. Luchese a P. G. Tencalla na neplodné a bažinaté půdě za hradbami poničeného města na ploše 16 hektarů půvabnou italskou zahradu s labyrinty, křížícími se cestami a s 244 metry dlouhou galerií soch antických bohů a historických i bájných postav. Uprostřed zahrady umístili rotundu s výzdobou oslavující vodní živel. Celý komplex byl v roce 1998 pro svou dochovalou historickou, uměleckou a krajinářskou hodnotu zapsán na Seznam světových kulturních a přírodních památek UNESCO.

Turistický portál města Kroměříž

Svatý Hostýn

Poutní místo Svatý Hostýn je ukryté mezi Hostýnskými vrchy.
Autor: CzechTourism
Ztracené mezi kopci Hostýnských vrchů na vrcholu památné hory Hostýn se nachází jedno z nejnavštěvovanějších a nejpamátnějších moravských poutních míst. Na vyšším z dvou vrcholů Hostýna stojí poutní bazilika Nanebevzetí Panny Marie (dostavěna r. 1748) se sochou Panny Marie. Stará pověst, vztahující se ke vzniku zdejšího poutního místa, praví, že se zde ve 13. století ukrývali lidé před nájezdem tatarských dobyvatelů. Trpěli nedostatkem vody, proto se modlili k Matce Boží a na její přímluvu zde vytryskl pramen a mohutná bouře donutila Tatary k ústupu. Hostýnskou legendu pak počátkem 19. století znovu proslavil Václav Hanka; hostýnský zázrak tvoří významnou část básně Jaroslav v jím »objeveném« Rukopise královédvorském. Za pozornost rozhodně stojí též Jurkovičova křížová cesta s mozaikami Jano Köhlera.

Připraveno ve spolupráci s agenturou CzechTourism a seriálem Lovci zážitků, více ZDE

Fotogalerie
6 fotografií

Další zajímavé odkazy:

Města a památky – Pardubický kraj

Hradec Králové – nejznámější město českých královen!

Kam na pěší turistiku ve středních Čechách

Kde je nejhezčí příroda v jižních Čechách? Šumava, Lipno, Třeboňsko

Historické centrum Prahy láká na Pražský hrad, Národní divadlo a další památky