Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hrůza v tbiliské ZOO: Tučňákům pomáhali z motorového oleje

Autor: sou - 
16. června 2015
18:48

V Gruzii pomáhá skupina chovatelů z českých zoologických zahrad. Ošetřují tam třeba zachráněné tučňáky, kteří sice přežili, ale zůstali pokrytí motorovým olejem. Během víkendových záplav se zoologickou zahradou prohnala až devět metrů vysoká vlna plná bahna a suti.


Ředitel pražské ZOO Miroslav Bobek zveřejnil fotky z gruzínské zahrady. Podle dobrovolníků, kteří tam pomáhají, je to zoufalý pohled. Petr Velenský z místa napsal, že ničivá síla povodně je mnohem větší, než byla u nás v letech 2002 a 2013.

Zatím není jasné, kolik zvířat kvůli povodni zemřelo. Velké štěstí ale měl pár tučňáků, který přežil pod vrakem auta. Tučňáci byli sice zašpinění od motorového oleje, ale živí. Česká výprava pomáhala zachránit život i jim.

„Velmi dobře si pamatuji, jak velikou pomocí pro nás byly stovky dobrovolníků, kteří pomáhali pražské zoo s likvidací následků povodní, řekl před odletem kurátor pražské ZOO Petr Velenský.

Možnost, že by se ještě pohřešovaná zvířata našla živá, je už minimální. ZOO stále pohřešuje dva tygry a jednoho medvěda. Podle názorů chovatelů budou nejspíš někde zavaleni sutí, mrtví.

Víkendové záplavy byly pro ZOO v Tbilisi velice tragické. Kromě spousty utonulých zvířat přišla o maskota zahrady. Bylo jím bílé lvíče jménem Šumbu. Před rychle stoupající vodou nestihli ze zahrady utéct ani tři zaměstnanci.

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi