Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vyhněte se mýtnému, aneb rady a tipy pro cestu do Itálie autem

/
  • Caorle
    Caorle (Italieonline.eu)
    16. června 2017 ● 07:00

    Chystáte se na dovolenou do Itálie? Jako spousta lidí pravděpodobně zvolíte dopravu vlastním autem. Je to ten nejpohodlnější způsob, jak se do Itálie dopravit. Cestování vlastním autem má navíc další obrovskou výhodu - můžete si libovolně plánovat čas a výlety! Postupně vám přineseme tipy například na to, jak ušetřit za benzín a také přehled poplatků na italských dálnicích. Dnes se zaměříme především na poplatky a mýtné na silnicích.

  • 1.

    Kalábrie
    Autor: Italieonline.eu

    Itálie neodmyslitelně patří mezi nejoblíbenější destinace a stále více lidé si právě ji zvolí pro svou letní dovolenou. Itálie láká turisty nejen na průzračné pláže, ale také na nádherné památky a v neposlední řadě na výtečné jídlo a víno. Dalším důvodem, proč se turisté rozhodnou trávit svůj čas v právě zde, je určitě i relativně krátká vzdálenost z České republiky a tím také možnost vydat se na cestu vlastním autem. Cesta k italským plážím není navíc nějak zvlášť náročná a zvládnou ji i méně zkušení řidiči. Stále víc turistů - ať už rodin či párů nebo jednotlivců - využívá pohodlí vlastní dopravy. Celou cestu si tak mohou naplánovat podle svých potřeb a přání, zastavit si kdykoliv na vybraném místě.  Velká výhoda vlastní dopravy spočívá v možnosti trávit svou dovolenou tam, kam z České republiky nejezdí turistické autobusy a bez auta se tam lze dostat jen velmi obtížně.  Rozhodnete-li se pro dopravu vlastním autem, určitě se vám bude hodit přehled poplatků a mýtného na zahraničních silnicích. Nejprve vás ale čeká cesta přes rakousko...

  • 2.

    Autor: archiv Blesku

    CESTA PŘES RAKOUSKO

    V Rakousku jsou zpoplatněné všechny dálniční úseky klasickou dálniční známkou. Dokonce existují i další části dálnic, které se platí navíc. Jedná se především o alpské tunely, mosty apod. Vignetty jsou vyráběny jako desetidenní (8,70 EURO), dvouměsíční (25,30 EURO) nebo roční (84,40 EURO). Lze je zakoupit na čerpacích stanicích u hranic s Rakouskem nebo na rakouských čerpacích stanicích a v blízkosti rakouských dálnic (trafiky, autokluby). K dostání jsou i v Česku a naleznete je ve vybraných cestovních kancelářích a agenturách. Pro klasický týdenní pobyt u moře postačí koupit známku desetidenní za 8,70 EUR.

    Povolená rychlost na dálnici: 100 km/h

  • 3.

    2728620:gallery:true:true

    Mýtné za průjezdy zvláštních úseků

    Při cestě do Itálie se většiny turistů budou týkat poplatky za Tauernské tunely mezi Salzburgem a Villachem - tzv. A10 Tauern Katschberg a průjezd přes Brenner - tzv. A13 Brenner, který využívají turisté při trase Plzeň - Mnichov - Innsbruck (vhodná pro cesty do západní, střední a jižní části Itálie). 

    Jednosměrný průjezd A10 Tauern Katschberg 11 EURO

    Jednosměrný průjezd A13 Brenner 9 EURO

  • 4.

    Autor: EPA

    Jak se vyhnout placení mýtného?

    I mýtnému se můžete vyhnout. Pro dálnici A10 Tauern je nutné odbočit na Rennweg/Katschberg a placené tunely prostě objedete. Trasa je o něco delší a pomalejší a vede přes horské středisko Katschberg. Podobně lze objet i Brenner – pokud sjedete u Innsbrucku a budete pokračovat po staré silnici do Itálie a zde pak najedete na prvním nájezdu na dálnici.

    Obě cesty jsou ale zdlouhavé a silnice nejsou vždy v dobrém stavu, což se znatelně projeví na spotřebě auta. Na druhou stranu se budete moci kochat krásnými přírodními scenériemi a nečekanými výhledy. 

  • 5.

    Kalábrie
    Autor: Italieonline.eu

    ITÁLIE

    V Itálii se na dálnicích vybírá mýto, jehož výše se liší podle počtu ujetých kilometrů v rámci dané části dálnice. Při vjezdu na dálnici si u brány stisknutím tlačítka vytisknete lístek, který odevzdáte u závory na výjezdu, kde budete platit celý úsek (tento lístek nesmíte během cesty ztratit!).  Platbu lze uskutečnit jak v hotovosti, tak i kartou, na některé bráně je přítomna obsluha, jinde pouze automat. U mýtných brán jsou speciální pruhy označené jako "TELEPASS" – těm se vyhněte, jsou pouze pro držitele platebních terminálů Telepass.

    Podívejte se na nejčastěji využívané trasy a na jejich ceny přímo ZDE.

    Povolená rychlost na dálnici: 130 km/h

  • 6.

    Autor: Shutterstock

    Ještě předtím, než vyrazíte na cestu, je dobré věnovat velkou pozornost technickému stavu vašeho vozu a prostudovat si dopravní předpisy dané země. Aktuální přehled cen pohonných naleznete zde.

    Sháníte pohodlné ubytování? Prohlédněte si výhodné nabídky Last minute a rezervujte si svou dovolenou ještě dnes!

     

Články odjinud

Dnešní horoskopy