Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bylinkami ovoněný recept na grilovaného lososa

4. června 2015 | 00:00
Prezentace klienta |

Losos se těší v našich končinách stále větší oblibě. Není divu! Jedná se o velice chutnou rybu, které nejvíce sluší jednoduchá úprava. Pochutnejte si na grilovaném filetu ovoněným bylinkami ve spojení s balzamikovým krémem Kalamáta Papadimitrou, který dodá lososovi neodolatelnou lehce nasládlou chuť, která se stane pohlazením i pro ty nejmlsnější jazýčky.

Na video recept s Markétou Hrubešovou se podívejte zde

Ingredience:

4 steaky z lososa

čerstvé bylinky (tymián, estragon, bazalka, plocholistá petržel)

50 g střídky z bílého chleba

1 žloutek

100 g másla

sůl

100 g majonézy

300 g zakysané smetany

1 stroužek česneku

1 lžíce najemno nasekaného čerstvého kopru

bílý pepř

12 mladých uvařených brambor

1 cuketa

12 cherry rajčátek

7 lžic klasického balzamikového krému Kalamáta Papadimitrou

olivový olej

1.     V misce utřeme změklé máslo, žloutek, nasekané bylinky, střídku z bílého chleba a sůl. Hmotu naneseme na potravinovou fólii, vytvarujeme váleček, který necháme ztuhnout v lednici. Před podáváním nakrájíme na kolečka, kterými poklademe lososa a necháme cca 2 minuty zapéct.

2.     Z majonézy, zakysané smetany, kopru a rozmačkaného česneku připravíme dresink, který dochutíme solí a bílým pepřem.

3.     Steaky z lososa osolíme, opepříme, posypeme bylinkami. Necháme v pokojové teplotě půl hodiny odpočinout a poté grilujeme asi 3 minuty z každé strany.

4.      Zatímco losos odpočívá, připravíme si zeleninové špízy z vařených mladých brambor, cukety nakrájené na plátky a cherry rajčat. Zeleninu napícháme na dopředu namočené bambusové špejle a naložíme do marinády z balzamikového krému, olivového oleje, soli a najemno nasekaných bylinek. Pečeme na rozpáleném grilu cca 4 minuty z každé strany.