Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

České děti pijí první ligu: Dospělí jim asistují, odhalil video test!

Dětem pomáhají s alkoholem dospělí.
 (Autor: Společnost Podané ruce)
Autor: Iva Dvořáková - 
1. června 2015
17:30

Přísloví »Pije jak Dán« už neplatí! A to hlavně v případě našich dětí. Ty se podle PhDr. Ladislava Csémyho dostávají do prvního kontaktu s alkoholem ve vlastních rodinách už ve velmi nízkém věku.

Vidí především rodiče, kteří před nimi popíjejí. Samy pak ochutnají alkohol už kolem desátého roku života!

V patnácti letech už někdy pilo alkohol 94 % dětí. Alarmující je, že ročně je hospitalizováno s otravou alkoholem kolem tisíce teenagerů. „Až 25 % patnáctiletých užívá alkohol rizikově. To znamená, že ho pije víc než třikrát za deset dnů,“ říká psycholog Csémy, vedoucí Centra pro epidemiologický a klinický výzkum závislostí, a dodává: „Jedenáct procent deváťáků jsou i silní kuřáci, kouří víc než 10 cigaret denně.“

Video Dětem pomáhají s alkoholem dospělí. - Společnost Podané ruce
Video se připravuje ...

Šokující video

Nezisková organizace Společnost Podané ruce natočila nedávno zajímavé video. Skupinka dětí ve věku 14–16 sehrála scénku, jak se baví v parku a popíjejí při tom víno.

Dvojice pak oslovovala kolemjdoucí s prosbou, aby jim pomohli otevřít lahev s vínem. Dospělému podala víno a ve špuntu už byla vývrtka. Děti oslovily celkem 10 dospělých, osm z deseti jim lahev bez řečí otevřelo. „O vysoké toleranci Čechů k alkoholu víme delší dobu. Ale tohle video mě znepokojilo. Nečekal jsem, že dospělým budou popíjející děti úplně fuk a ještě jim pomohou láhev otevřít,“ komentuje situaci národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Evropská čísla: Kolik šestnáctiletých dětí pije alkohol

1. ČR 79 %

2. Dánsko 76 %

3. Německo 73 %

4. Řecko 72 %

Na posledním místě je Norsko 29 %



Zobrazit celou diskusi