Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Clinton stál charitu Němcové miliony: Za jeho účast 500 tisíc dolarů

Autor: simao, ČTK - 
29. května 2015
21:21

Kolik stojí účast věhlasného amerického politika? Bill Clinton shrábl za to, že si došel pro cenu na charitativní večírek české topmodelky Petry Němcové, 500 tisíc dolarů, upozornili nyní za oceánem.

Že má Petra Němcová velké srdce a snaží se pomoci v charitě, jak může, je věc známá. Ale i charita je někdy tvrdý byznys, kde se točí těžké peníze. Když v roce 2014 vyrazil na charitativní večer topmodelky Němcové i exprezidennt USA Bill Clinton, nebylo to zadarmo.

Clinton vyinkasoval 500 tisíc dolarů (12,5 milionu korun) de facto za to, že jen přišel převzít cenu, upozornil nyní na svém webu The New York Times. Americký exprezident tak vyinkasoval peníze, které jinak mohly přijít na stavbu škol na Haiti. Server to vyčíslil na zhruba 10 budov...

Charitativní večírek Němcové a její nadace "Happy Hearts Funds" se přitom uskutečnil na dobré newyorské adrese, všimla si autorka článku. Šlo o Cipriani 42nd Street. Hostům zahrála americká zpěvačka, kytaristka a devítinásobná držitelka Grammy Sheryl Crow, která však přiletěla jen na dvacet minut.

Celá akce prý přišla na 363 413 dolarů, za největší rozmařilost však NY Times označil právě Clintonovu účast. Ta přišla nadaci Němcové na dalšího půl milionu, které putovaly "výměnou" pro Clintonovu nadaci.

Ani kuře z Bílého domu zadarmo nehrabe. Ve Spojených státech se nyní nad tím pozastavují i s ohledem na to, že právě Bílý dům si za svůj další politický cíl vzala Clintonova manželka Hillary. "Tento model s sebou nese závazky. Zaplatila (Němcová) vysokou cenu za skvělý moment s Billem Clintonem. Ale on využil tuto malou charitativní organizaci kvůli čemu? Půl milionu dolarů? Připadá mi to, jak je to správné slovo, nechutné," řekl ke Clintonově vysokému honoráři Doug White z kolumbijské univerzity, kde vede vede program dárcovského managementu.

Clinton na večírku obdržel ocenění za celoživotní práci, půl milionu dolarů věnovala nadace Němcové exprezidentově nadaci Bill, Hillary and Chelsea Clinton Foundation. Obě nadace pak v reakci na článek NY Times uvedly, že to nebyl honorář, ale nabídka společného humanitárního projektu.

New York Times však v této souvislosti připomíná, že charitativní fond Němcové hospodaří se stokrát menším rozpočtem, než jakým disponuje nadace Clintonových. Někdejší ředitelka Happy Hearts Fund Sue Royal míní, že tehdejší akce byla "něco za něco". "Nadace Clintonových více než jednou odmítla pozvání od Happy Hearts Fund," řekla Royalová s tím, že názor změnila poté, co další pozvání obsahovalo finanční návrh. "Petra mi zavolala a řekla, že pro něj (Clintona) musíme připojit honorář, neboť to ani nečtou, pokud tam není nabídka peněz, a že to musí být 500 000 dolarů," dodala. Royal z fondu Němcové odešla krátce po zmíněném galavečeru kvůli sporům, které se týkaly večírku, ale i dalších záležitostí.

Němcová za večírek i tak utržila pěknou částku 2,5 milionu dolarů, která mohla jít na dobrou věc. Česká kráska uspořádala benefici k 10. výročí ničivé tsunami v Indickém oceánu. ta udeřila v roce 2004 a Němcové tehdy vzala snoubence Simona Atleeho (†33). "Přivalila se obrovská vlna, která ničila vše, co jí stálo v cestě. V tu chvíli jsem zahlédla Simona, ve snu by mě nenapadlo, že ho vidím naposledy. Vyrvalo nás to z bungalovu, chvíli jsem se udržela na střeše, pak mě to smetlo do vody," vzpomínala na řádění tsunami Němcová.

zauber ( 30. května 2015 09:53 )

To už by nejenom setsakramentsky dobrý čin, ale i drahý čin, či počin. Ovšem, jestli si nějaký blázen opravdu myslí, že šéfové charit tu jsou pro nějaké potřebné chudáky, tak by se měl jít okamžitě léčit.

ivuska1 ( 30. května 2015 09:42 )

zkratik: absolutni souhlas

ivuska1 ( 30. května 2015 09:39 )

Ksindl jeden nenazrany . To jsou ty jeich charity ! Nemcove na charitu nedat ani korunu !!!!!! Fuj je to hnus !!!!! Nemcova a ji podobni zneuzivate penize od lidi na pomoc druhym a rozdavate si je mezi sebou !!!! At Clintonovi ruce unhnijou Nemcova

pepen ( 30. května 2015 08:29 )

Je to nechutná ***-nenažraná!!!!!Ono ti bohatí nemají srdce na pravém místě-jsou strašně povrchní a nenažraní!!!! Ono na ně taky dojde!!!!

lynx ( 30. května 2015 06:08 )

Prase.

Zobrazit celou diskusi