Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rusko zakazuje vstup evropským politikům: Na černé listině je 90 jmen

Autor: ČTK - 
29. května 2015
21:57

Rusko vydalo seznam evropských politiků, kterým zakázalo vstup na své území. Řekl to v pátek na tiskové konferenci nizozemský premiér Mark Rutte. Podle něj byl seznam politiků na "černé listině" zaslán už ve čtvrtek příslušným ambasádám.

Podle listu Het Laatste Nieuw je na listině například bývalý belgický premiér a nyní poslanec Evropského parlamentu Guy Verhofstadt, který podporuje ruské opoziční strany.

Rutte soudí, že jde o odvetu za evropské sankce vůči Rusku a evropský sankční seznam osob, které mají do EU zakázaný vstup a zmrazený evropský majetek. Tyto kroky následovaly po loňské ruské anexi Krymu a konfliktu na východní Ukrajině.

Na ruském seznamu je údajně 80 až 90 jmen a figurují v něm dva nizozemští poslanci a jeden nizozemský europoslanec. "Listina není založena na mezinárodním právu, není transparentní a není možné ji nějakým způsobem napadnout," řekl Rutte, citovaný agenturou AFP.

Mluvčí diplomacie Evropské unie podle AFP uvedla, že Rusko sice v posledních měsících neumožnilo vstup některým evropským politikům, ale žádný oficiální seznam dosud nedodalo. Unie prý nicméně zaznamenala, že Rusko seznam předalo ambasádám. "Nemáme ale žádné informace o jeho právním základě nebo o kritériích," dodala.

"Jde o další důkaz toho, že Putinovo Rusko se stalo totalitním státem, který nemá žádnou úctu k občanským svobodám," reagoval Verhofstadt, který udržoval úzké styky se zavražděným ruským opozičním politikem Borisem Němcovem a který navštívil opozičního politika a aktivistu Alexeje Navalného během jeho domácího vězení.

 

 

pgga ( 30. května 2015 20:00 )

tgbb. ( 30. května 2015 15:55 )

Jenže když to s onanií přehání, bude z něj takový komoušský debil, jako jsi ty.

tgbg ( 30. května 2015 09:04 )

Zoufalý ruský Mongol Putler lže kudy chodí a teď ještě zakáže cestovat turistům do Ruska, aby turisti neviděli zbídačené Rusko a tlupy ruských ožralců válejích se po špinavých ulicích.

anka ( 30. května 2015 05:22 )

nikdo se tam necpe....ani Cesko.....a to ze nekteri jedinci z Ceska by chteli...vzdyt tam muzou....muzou tam i zustat

anka ( 30. května 2015 05:19 )

nevsimla jsem si, ze by amerika nekoho veznila za sve nazory...muzete to same rici o rusku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa