Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nevinná Nečasová a Ištvan pod tlakem: Opět chtějí jeho hlavu! Důkazů bylo dost, hájí se

Autor: simao, ČTK - 
29. května 2015
16:25

Jde o rozsudek, který nikdo nečekal. A opět se rozjíždí hon na Ivo Ištvana. Šéf vrchního státního zastupitelství v Olomouci čelí kritice poté, co byla Jana Nečasová (dříve Nagyová) zproštěna obžaloby v kauze údajného zneužití vojenské rozvědky. Ištvan však nadále tvrdí, že důkazů bylo dost. Bouří především ODS, která volá po vyvození osobní zodpovědnosti státních zástupců.

„Důvody pro podání žaloby tam byly a předložené důkazy byly velmi silné,“ sdělil iDNES.cz Ivo Ištvan a dodal: „Počkáme si na odůvodnění rozsudku a na důvody, které vedly ke zproštění obžaloby.“

Obžaloba je podle něj opřená o řadu důkazů, jako jsou výpovědi svědků. „Jedna ze svědkyň řekla, že paní Nečasová, dříve Nagyová, se jí přiznala, že nechává sledovat paní Radku Nečasovou. Předložili jsme výpověď obžalovaného Kovandy, který uvedl, že prováděli sledování. Při rozhodování o vazbě se dokonce omlouval, že zostudil Armádu ČR. To by neuvedl někdo, kdo se cítí nevinen,“ vysvětluje Ištvan. „Předložili jsme soudu rovněž záznam, který pořídil obžalovaný Pohůnek, kde kromě jiného hovoří o tom, že by bylo nežádoucí a zničující, kdyby vyšlo najevo, kdo, kým a koho nechává sledovat,“ dodal.

Nečasové přitom žalobce Rostislav Bajger navrhl trest 3 až 4 roky. „Rozsudek považujeme za nezákonný. Mohla být vyloučena veřejnost, rád bych si poslechl úvahy soudu,“ uvedl po vyřčení dnešního rozsudku státní zástupce Bajger.

„Podle mého nejlepšího přesvědčení vyšetřující státní zástupce (Bajger) nic nezanedbal a neporušil žádné ustanovení zákona o státním zastupitelství ani nenaplnil žádné kárné provinění. Postupoval přesně tak, jak mu přikazuje zákon,“ uvedl Ištvan.

To nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman dnešní zproštění obžaloby v kauze Jany Nečasové odmítl komentovat. „Jedná se o prvoinstanční rozhodnutí, jehož odůvodnění mi není známo, stejně tak jako nejsem seznámen s průběhem dokazovaní, neboť s ohledem na projednávání utajovaných skutečností bylo hlavní líčení neveřejné,“ vysvětloval Zeman.

Také ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) zdůraznil, že dnešní rozhodnutí soudu není pravomocné a je třeba vyčkat na verdikt odvolacího soudu. „Považuji ale za mimořádně nešťastné, jestliže se nedozvíme odůvodnění. Myslím, že veřejnost na ně má právo a určitě by šlo nalézt jiný způsob, jak ochránit utajované skutečnosti, než tajit celé odůvodnění,“ komentoval verdikt Pelikán.

Zatímco Jana Nečasová u soudu osobně kvůli zdravotním problémům nebyla, spokojeností hýřili bývalí šéfové vojenské rozvědky Páleník a Kovanda i bývalý rozvědčík Pohůnek. Byli také zproštěni obžaloby. „Přestože ten rozsudek není pravomocný, určitá úleva tady je. Předpokládám, že budeme bojovat dál, protože státní zástupce, přestože nemá jakékoliv důkazy, bude pokračovat ve svojí rekonstruované a lživé obžalobě,“ uvedl Ondrej Páleník.

Ozývají se však výzvy opozičních politiků týkající se odpovědnosti státních zástupců, kteří případ dozorují. Pravice kritizuje především postup žalobců Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, kterému velí Ištvan.

Honili si na tom ego, tvrdí Benda

„Dnešní rozhodnutí soudu o zproštění obžaloby ve věci stíhání Jany Nečasové a dalších osob ukazuje, že morální selhání není a nemůže být trestným činem,“ uvedl šéf ODS Petr Fiala. Právě na ODS měla kauza patrně největší politický dopad. Rozpadla se vláda, kterou vedl Petr Nečas, ODS se v preferencích propadla na historické dno a nesnadno se škrábe zpět. Ztratila důvěru.

„Stále čekáme na vysvětlení, proč se před dvěma lety konal zásah na Úřadu vlády, na jehož základě padla vláda. Rozhodnutí soudu ukazují, že zásah byl nepřiměřený a neodůvodněný. V demokratické zemi jsou takovéto praktiky nepřijatelné. Nyní očekávám, že osobní odpovědnost vyvodí zejména iniciátoři celé akce z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci,“ uvedl Fiala v reakci na dnešní verdikt v kauze Nagyová.

Na svého stranického šéfa navázal v otevřené zlobě namířené proti Ištvanovi a spol. poslanec Marek Benda. „Z morálního hlediska by možná měl být vztyčený prst nad vztahem premiéra Nečase a šéfky jeho kabinetu – ten ale vztyčuje společnost, ne orgány činné v trestním řízení. Orgány činné v trestním řízení totiž do věci zasáhly neuvěřitelným způsobem. A to je nutné tepat, pokud nevinní lidé mohli být odsouzeni jenom proto, aby si pár státních zástupců honilo na tomto své ego,“ řekl Benda Parlamentním listům a žádá rezignace či odvolání lidí, kteří kauzu odstartovali.

Také podle Miroslava Kalouska (TOP 09) někdo odpovědnost nést musí. „Logicky se naskýtá otázka, kdo ponese odpovědnost za tu monstrózní akci, která stála desítky milionů a vedla k pádu vlády, o které po dvou letech zjišťujeme, že se vlastně žádný trestný čin nestal,“ uvedl Kalousek.

Video Jana Nečasová je nevinná! V šoku je i její právník! - Marcel Mihalik, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Samo ( 26. ledna 2017 16:12 )

Ty nejsi bibijana ale blbá jana. Vrchní státní zastupitelsví v Olomouci je nejvíce zprofanované svými kauzami, ve kterých používalo nezakonné postupy a obvinila občany na základě objednávky.

Samo ( 26. ledna 2017 16:07 )

Z tvého přispěvku je patrné, co jsi za hlupáka. Bendu nikdo zs sněmovny neodvolá, toho tam zvolili jeho voliči. Ale odvolat by měl ministr spravedlnosti Ištvána, kterému evidentně nejde o spravedlnost ale o pomstu Nečasovi, protože ještě jako premier usiloval o zrušení Vrchního státního zastupitelství v Olomouci a Ištván se snaží pomstít se za každou cenu, i když nemá žádné důkazy, jenom takové ty jedna babka povídala.

libuna119 ( 30. května 2015 19:30 )

Vybírá snad stát daně na to,aby byly prachy na odškodnění těchto darebáků?Církevní restituce prošly bývalé vládě díky třem šmejdům a ted' tohle.

tgbb. ( 30. května 2015 13:36 )

Dobrý tah leváků a jejich soudkyně. Tupou lůzu nasměrovat na drahou kabelku prsatice, aby si lůza nevšímala pětimiliardové dotace do kapsy Babiše ve vládě. Tfuj.

hejhej ( 30. května 2015 10:32 )

amaea: Ty musíš být strašný chudák, když si nepřeješ, aby zlodějna a podvody byly potrestány. Zatím, jako jediní se o to snaží Ištván, Šlachta a Bradáčová,kteří se nenechali zahnat do kouta zkorumpovanou ODS a TOP 09.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa