Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Primář psychiatrické léčebny, která propustila vraha knihovnice, se zhroutil: Ještě dnes dal výpověď

Autor: ČTK, dce - 
26. května 2015
17:32

Václav Fait, primář léčebny v Dobřanech, která na svobodu propustila muže, který zavraždil v pondělí knihovnici, se psychicky zhroutil! K dnešnímu dni také podal rezignaci na svou funkci.

Devětadvacetiletý muž z Plzně, který v pondělí po poledni ubodal mladou ženu v knihovně v Horní Bříze na Plzeňsku, byl již letos v lednu umístěn do psychiatrické nemocnice v Dobřanech. Ale ještě než rozhodl soud o jeho dalším setrvání v léčebně v Dobřanech, tak ho lékaři propustili. Muže přijali začátkem letošního ledna bez jeho souhlasu. Jevil známky duševní poruchy a trpěl bludy a vyhrožoval, že někoho zabije, uvedl server iDnes.cz. 

Pravděpodobně právě kvůli tomu se podle informací TV Nova psychicky zhroutil primář dobřanské léčebny Václav Fait. K dnešnímu dni také podal rezignaci na svou funkci.

Svatopluk Němeček, ministr zdravotnictví, počítá s tím, že informace z trestního vyšetřování budou známé již zítra. Pak bude Němeček zjišťovat, zda došlo k pochybení.

Trestní stíhání konkrétní osoby může být zahájeno až podle výsledků znaleckého posudku o duševním zdraví pachatele. Obvyklá lhůta k jeho zpracování je šest týdnů. "Bude se čekat na posudek a podle něj bude policie dále postupovat," řekla mluvčí.

Nedobrovolnou hospitalizaci pacienta musí léčebna do 24 hodin oznámit soudu. "My jsme rozhodli, že muž je v léčebně v souladu se zákonem a že je zapotřebí, aby tam zůstal," řekl předseda Okresního soudu Plzeň-jih Radovan Hronek. Soud měl k dispozici vyjádření ošetřujícího lékaře. Podle Hronka musí soud do tří měsíců od první hospitalizace pacienta rozhodnout, zda dále trvají důvody k tomu, aby byl zadržován v léčebně. K tomu už si obvykle vyžádá znalecký posudek. Léčebna ale rozhodla, že muže propustí, a dala to jen na vědomí soudu, který další řízení zastavil.

Pachatel pondělní vraždy z místa činu utekl, ale policie s psovodem ho zhruba po půlhodině dopadla v nedaleké ubytovně u nádraží. Podle informací ČTK má trvalé bydliště v Plzni. Ženu, narozenou v roce 1987, bodl do zad. Zraněním na místě podlehla. Oběť byla pracovnicí v knihovně. "Na případu pracují krajští kriminalisté," řekla Kohoutová. Vyhodnocují například stopy a vyslýchají svědky vraždy.

Podle informací webu tn.cz zavolala v pondělí po 12:00 vyděšená žena z pevné linky do plzeňské redakce TV Nova. Uvedla, že volá z knihovny, že má pod krkem nůž a drží ji neznámý útočník. Ten údajně chtěl, aby na místo okamžitě dorazil štáb TV Nova, že chce mluvit s reportéry. Reportérka volala policii. Útočníkem byl muž, který do knihovny chodil pravidelně na internet. S knihovnicí se údajně pohádal.

Podle informací obyvatel čtyřapůltisícového městečka i dalších médií šlo o místního problémového muže. Knihovnici ubodal velkým kuchyňským nožem. Lidé, kteří za dveřmi slyšeli křik ženy, se pokoušeli vyrazit dveře dokonce i hasicím přístrojem, pak je ale otevřel vrah sám a dle tvrzení svědků z místa v klidu odešel.

jity ( 27. května 2015 09:27 )

Na tomto oddělení kde se tento vrah léčil slouží na noční směně dvě sestřičky. Měli by ty magory na noc zavírat do klece, jak k tomu ty ženské přijdou když je napadne. Stává se to, že jsou fyzicky napadány.

salto ( 27. května 2015 08:53 )

Že by se u knuta projevil nedostatek fetu?

gabreta ( 26. května 2015 22:30 )

Jako léčí tihle doktoři, tak budou jednou soudit absolventi Plzeňských práv. Mladým není budoucnost v tomhle bordelu, kde právní odpovědnost nikdo nenese, co závidět!!

paralenka ( 26. května 2015 20:54 )

Nojo, mám diplom z bývalého režimu poctivě vydřený a odsezený na vlastní pr..li, taky jsem šéfovala a vzala na sebe odpovědnost. Takže ty mé soudy nejsou vařené z vody. O doktorech vím své, jednoho jsem kdysi měla v domácnosti, mnohé poznala na univerzitě, symbioza mezi naší a lékařskou fakultou fungovala perfektně. Nejsou jen poctiví, s respektem k pacientům, empatičtí. Jsou i řemeslníci a valí to jako housky na krámě! Nebudit, narvat patákama, ať pacoš exne až ráno kolegovi, i to je výrok jednoho poloboha . Iluze fakt nemám! Jsem skeptik realista, i když nerada!

doktormediciny ( 26. května 2015 20:26 )

Paralenka byl bych opatrny s těmi soudy... Ono uř nyni piři noviny, ře budoui zaskakovat sestry za lekaře.. Je jich malo a budew to jkečtě horši. Ročně oschazi tak 250 lekaču . Ti se už mnevrati

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání