Pomalý metabolismus? Rozhýbou ho zelený čaj a sprcha!

  • Pomalý metabolismus? Rozhýbou ho zelený čaj a sprcha!
    28. května  2015 
     06:00

    Jedna z nejoblíbenějších výmluv lidí, kterým se z jakéhokoliv důvodu nedaří zhubnout, zní: "Mám pomalý metabolismus, a tak mi to nespaluje." Přitom ho stačí trochu urychlit a kilojouly se vám nikde ukládat nebudou – nebo už ne tolik. Organismus lze mnohdy lehce obelstít a nastavit ho tak, aby pracoval pro nás, i když jsme zrovna nezdědili rychlý metabolismus. Přečtěte si rady amerických odborníků z Womenshealth.com. Budete tak hubnout, aniž byste museli zásadně snižovat denní energetický příjem. 

  • Vybudujte si pořádné svaly

    Vycvičte si ploché bříško.
    Autor: Shutterstock.com
    Nemusíte vypadat zrovna jako Arnold Schwarzenegger, ale nějakou svalovou hmotu byste mít měli. Pak totiž budete trochu spalovat i ve chvíli, kdy se zrovna nebudete potit do trikotu. Tím pádem se vám zrychlí metabolismus. Každý kilogram svalu denně spálí zhruba 12 kilojoulů, zatímco jeden kilogram tuku spotřebuje pouze jen 4 kilojouly. Nejsou to sice žádné horentní sumy, ale po určité době se dočkáte výsledku. 
  • Zapoťte se

    Pro urychlení metabolismu nestačí pouze posilovat svaly, musíte si také dopřát aerobní cvičení.
    Autor: Shutterstock.com
    Tvorba svalové hmoty vám ale k urychlení metabolismu stačit nebude. Do své pohybové aktivity zařaďte i aerobní cvičení. Při něm nebudete posilovat muskulaturu, ale spalovat tuky. Tím si rozproudíte nejen krev, ale i samotný metabolismus. Nesnažte se ale ze sebe dostat maximum během krátké doby. Raději pohybu dopřejte trochu více času, ale provozujte ho na střední intenzitě. Tím docílíte toho, že budete skutečně spalovat tuky, a ne cukry, které slouží jako palivo pro svaly. Ideální jsou proto třeba rychlá chůze, jogging nebo jízda na kole.
  • Pijte, co hrdlo ráčí

    Pro správné fungování ledvin bychom měli vypít alespoň 20 ml vody na 1 kilogram.
    Autor: Shutterstock.com
    Ale ne alkohol, nýbrž vodu. Ta je nezbytně nutná pro to, aby tělo spalovalo přijatou energii co nejefektivněji. Ve chvíli, kdy bude váš organismus, byť mírně, dehydratován, metabolismus se zpomalí. Nedržte se ale doporučení vypít 2 až 3 litry vody denně, pro někoho to může být moc, pro jiného zase málo. Celé to závisí na vaší tělesné konstrukci a také na tom, jestli jste zrovna uběhli deset kilometrů nebo jestli je venku příliš teplo. Všeobecné pravidlo je takové, že v klidovém režimu bychom na jeden kilogram živé váhy měli vypít 20 ml vody.
  • Nakopněte se

    Káva umí během chvilky zlepšit náladu a zahnat únavu
    Autor: scom
    Energetické nápoje jsou sice plné cukrů a různých chemických látek, které vašemu tělu příliš neprospívají, ale obsahují také látky, které vám dodají energii, a tak zrychlí i metabolismus. Jsou to hlavně kofein a taurin. Naštěstí je najdete i jinde než jen v energy drincích. Třeba taurin je obsažen i v červeném mase, ale seženete ho i ve formě tablet. Dejte si však na něj pozor, moc to s ním raději nepřehánějte a držte se kofeinu. Nemusíte pít zrovna kávu, stejně dobře poslouží třeba zelený čaj.
  • Jezte inteligentně

    Nejrozšíženější mýtus o hubnutí je nejíst.
    Autor: profimedia.cz
    Někteří odborníci tvrdí, že aby vám správně fungoval metabolismus a spaloval, musíte jíst skutečně častokrát denně. Jenže problém je v tom, že mnoho lidí neumí spořádat malé porce, a tak jediný výsledek je, že se několikrát denně přejedí. Pokud jste zvyklí jíst jen třeba třikrát čtyřikrát, zato kvalitní potraviny, metabolismus vám pošlape jako hodinky. Kouzlo tkví v energetické hodnotě jídla. Optimální příjem živin by měl být 30 % bílkovin, 40 % sacharidů a 30 % tuků.
  • Přiostřete si život

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Jestli máte rádi asijskou kuchyni a s tím spojené ostřejší chutě, pak to pro vás nebude problém. Ale metabolismus se zázračně zrychlí, pokud si do jídla přidáte lžičku chilli papriček. V takovou chvíli je sice účinek dočasný, ale když si na ostré jídlo zvyknete a budete jej konzumovat pravidelně, rychlost vašeho metabolismu se ustálí.
  • Vyhněte se drastickým dietám

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud chcete hubnout, pak zapomeňte na drastické diety, při kterých rapidně snížíte energetický příjem. Sice půjdou kila dolů, ale jen na chvíli, a navíc společně s nimi přijdete i o zásobu svalů. To vše zapříčiní akorát to, že se vám zpomalí metabolismus a tuky si v sobě organismus bude ukládat o to více. Navíc tyto diety nelze držet věčně, proto ve chvíli, kdy se jednou normálně najíte, půjdou kila nahoru. 
  • Zmobilizujte štítnou žlázu

    Oříšky pomůže ke správnému fungování štítné žlázy.
    Autor: Shutterstock.com
    Rychlost metabolismu jde ruku v ruce se správnou funkcí štítné žlázy. Ta totiž produkuje dva hormony, které to mají celé na svědomí. Jestliže jich vylučuje méně, než kolik je potřeba, metabolismus se zpomalí, a naopak. Správnou funkci štítné žlázy můžete do jisté míry ovlivnit sami, a to stravou. V ní by vám neměly chybět potraviny bohaté na vitamin E, selen, zinek, měď a jod. To jsou třeba mořské plody a ořechy.
  • Dejte si ledovou sprchu

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Na okamžité zrychlení pomůže i ledová sprcha. Chladná voda totiž způsobí snížení tělesné teploty a ochlazení organismu, který má ale potřebu ihned se zase zahřát. Tím aktivuje svaly, které se dostanou do třesu, čímž zvýší činnost metabolismu. Pokud budete tento trik opakovat pravidelně, metabolismus bude nastartovaný prakticky neustále.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji