Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Rozpálené peklo na zemi: Teploty dosáhly 50 °C, přes 400 mrtvých kvůli vedrům v Indii

Autor: ČTK - 
26. května 2015
08:32

Indii zasáhla vlna veder, která si vyžádala již přes čtyři stovky mrtvých. Lidé se zchlazují, kde se jen dá, indické úřady jim často doporučují ani nevycházet. Na některých místech dosáhly teploty 50 °C.

Více než 430 lidí už podlehlo vlně veder, která sužuje jihovýchodní Indii. Vyplývá to z nové, oficiálně potvrzené bilance. Teploty v nejhůře postižených státech Ándhrapradéš a Telangana dosahují 50 stupňů Celsia, napsala dnes agentura AFP s odvoláním na oficiální činitele.

Bilance bude pravděpodobně dál stoupat, protože úřady dosud nemají kompletní údaje ze státu Telangana. Navíc bude horko ještě minimálně několik dní pokračovat. Vysoké teploty v posledních dnech zažívají velké části Indie včetně hlavního města Dillí, kde už vytrvalé horko vyvolalo obavy z výpadků proudu.

Nejvyšší teploty ale meteorologové naměřili v Telanganě a sousedním státu Ándhrapradéš. Vedra na jihu Indie trvají od poloviny dubna, nejvíce lidí ale přišlo o život v minulém týdnu. „Téměř všechny oběti jsou staří lidé... Většina z nich pracovala a byla přitom vystavena vedru. Smrt způsobila dehydratace a úžeh,“ sdělily úřady.

Úřady lidem radí, aby pili hodně vody, nevycházeli hlavně přes poledne ven, a vyhnuli se tak úžehu. Horko má pokračovat ještě nejméně další týden. Zmírnit by se mělo s příchodem každoročních monzunů, které v této oblasti obvykle začínají s prvním červnovým týdnem. Úřady v Kalkatě, která je metropolí státu Bangla, oznámily, že mezi 11:00 a 16:00 denně odvolají z ulic taxíky bez klimatizace. Dva řidiči totiž v minulých dnech podlehli úžehu a jejich kolegové odmítli za takových podmínek pracovat.

gabreta ( 26. května 2015 16:10 )

Tomu na tý fotce není horko, jen si chladí koule po nějakým dobrým znásilnění odrostlý dvanáctky.

tulipanka215 ( 26. května 2015 12:52 )

Co ty tady meles za stávky. Abys nepohnul ty ty *** . . hej dej si facku a skoc do zdi.je mibtech lidí moc líto

Zobrazit celou diskusi