Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Jemenu probíhají tvrdé boje: Desítky lidí zahynuly

Autor: ČTK - 
25. května 2015
21:49

Z jihojemenských provincií Dalí a Táizz byla dnes hlášena těžká dělostřelecká palba. Arabská letecká koalice útočila na pozice šíitských povstalců a v Dalí podle zahraničních médií zahynuly desítky lidí. OSN zároveň oznámila odklad konference o Jemenu, která se měla konat tento týden v Ženevě.

Jak potvrdili zástupci jemenských šíitských rebelů, mírové rozhovory byly odloženy na neurčito. Konference měla vést k ukončení bojů a zároveň měla pomoci vyřešit kritickou humanitární situaci, která nyní v Jemenu panuje. 

Tvrdé boje se odehrávaly zejména ve městě Dalí, kde bojovníci věrní prezidentovi Abdaru Rabbúovi Hádímu získali kontrolu nad několika vojenskými zařízeními a donutili rebely, aby se vzdali. Podle zdravotníků přišly o život desítky lidí a asi 70 jich utrpělo zranění. 

V Táizzu se naopak šíitům podařilo vytlačit z pozic kmenové obránce. Při výbuchu automobilu vezoucího benzin, který byl zasažen palbou, zemřelo nejméně 13 civilistů. V Saná arabská letadla zasáhla vojenskou základnu armádních jednotek, které zůstaly věrné exprezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi a bojují na straně šíitů. Terčem jednoho z náletů se stal i dům, jehož vlastníkem je Sálihův syn Ahmad. Budova byla poničená a ocitla se v plamenech. 

Prezident Hádí a vláda jsou v exilu. Hádí vyzval šíity, aby ho uznali a stáhli se z velkých měst, což je požadavek, který v dubnu formulovala také Rada bezpečnosti OSN. Šíité na to ale nereagovali a podle agentury Reuters je toto zřejmě i důvod odkladu konference. 

Jemenský konflikt si vyžádal podle údajů OSN od konce března na 2000 mrtvých. Z domovů kvůli němu odešlo více než půl milionu Jemenců. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi