Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Policie dopadla vraha seniora z Liberce: Z místa činu si odnesl televizi, ale i kuřecí křídla

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK, ljš - 
25. května 2015
13:54

Zasadil mu 11 bodných ran a pak ho okradl. Policie po deseti dnech objasnila násilnou smrt šedesátiletého muže z Liberce, kterého vrah ubodal v bytě v libereckém obvodu Vratislavice. Z vraždy policie obvinila padesátiletého muže, motivem byl majetkový prospěch.  Muž se k činu přiznal, je ve vazbě. Hrozí mu až 20 let vězení nebo výjimečný trest.

Obviněný se se zavražděným mužem znal a občas ho navštěvoval. „Kontakty mezi nimi ale nebyly intenzivní. Neměli ani mezi sebou nějaký vztahový problém,“ uvedl vedoucí krajských kriminalistů Vladimír Lukášek. Vyšetřovatelé podle krajského státního zástupce Radima Kadlčka zatím nemají poznatky, že by svůj čin dopředu plánoval. Nůž, kterým vraždil, policie zajistila. Vrah s ním zasadil své oběti 11 ran. „Zásadní směřovala do hrudníku, přímo do srdce,“ uvedl Kadlček.

Z bytu si obviněný odnesl zhruba 5000 korun, televizor, notebook, kuřecí křídla a prášek na praní. „Finančně na tom nebyl obviněný nejlépe,“ řekl Lukášek. „Pohyboval se v sociálně slabém prostředí,“ dodal. Notebook i televizi si chtěl nechat pro vlastní potřebu. V minulosti byl trestán za majetkovou trestnou činnost. Vazebně stíhaný je proto, že se policie obává opakování trestné činnosti i snahy vyhnout se soudu.

Policie ho zadržela v centru Liberce v sobotu ráno. „Na stopu jsme se mu dostali díky mravenčí práci. Jisti jsme si byli v pátek,“ uvedl Lukášek. Policisté při šetření prověřili hodně lidí, jejich práci státní zástupce ocenil. "Neříkám to často, ale za zásadní v tomto případě považuji precizní sběr informací v terénu zdejší policií,“ řekl Kadlček. Policii při pátrání pomohlo i zveřejnění pátrání po muži, který jel 12. května kolem 20:00 tramvají do centra a v ruce nesl televizor. „Jednalo se skutečně o dnes již obviněného muže,“ zmínil Lukášek. Podle něj přijali několik tipů k pohybu i popisu muže s televizí. „Vážíme si toho, že společnost reaguje," dodal.

Pro liberecké kriminalisty je to letos první vražda. Případem se začali zabývat ve středu 13. května, kdy na tísňovou linku zavolal jiný známý zavražděného. Obával se o jeho zdraví, neboť se léčil s vysokým krevním tlakem. Měl se s ním sejít, ale nemohl se mu dovolat a nikdo nereagoval ani na zvonění u bytu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání