Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nečasové navrhli trest: 3 až 4 roky za údajné zneužití rozvědky

Autor: ČTK - 
25. května 2015
12:53

Jedna z větví rozsáhlé kauzy Nagyová se dostává do svého finále, za zavřenými dveřmi navrhl žalobce tresty pro hlavní aktéry – v případě Jany Nečasové, bývalé pravé ruky premiéra Nečase, by mělo jít o trest mezi 3 až 4 roky za údajné zneužití vojenské rozvědky.

Tresty tři až čtyři roky vězení za zneužití pravomocí navrhl dnes v případu Jany Nečasové, dříve Nagyové, státní zástupce v závěrečné řeči.

Soudkyně Helena Králová dnes projednala poslední důkaz v případu a následují závěrečné řeči. Veřejnost je nemůže sledovat v soudní síni kvůli utajovaným informacím. Žalobce Rostislav Bajger řekl o přestávce novinářům, že obžalovaným, kterým hrozí až pětileté vězení, navrhuje tresty mezi třemi a čtyřmi roky za mřížemi. Podrobnosti nesdělil.

Případ se týká údajného zneužití vojenské rozvědky. Podle obžaloby nechala na podzim roku 2012 tehdy Nagyová sledovat z osobních důvodů manželku premiéra Petra Nečase Radku. Případ vedl k pádu vlády. Nečas se později s Nagyovou oženil. Obžalovaní tvrzení o sledování odmítají.

Obhájce Nečasové Eduard Bruna uvedl, že pro jeho klientku Bajger navrhl 3,5 roku. Nečasová se jednání ze zdravotních důvodů neúčastní, ostatní obžalovaní dorazili. Bruna u soudu žádal, aby mohl přečíst písemné vyjádření své klientky, soudkyně to ale nepřipustila.

Případ řeší Obvodní soud pro Prahu 1. Vedle bývalé ředitelky kabinetu premiéra Nagyové jsou z údajného zneužití vojenské tajné služby obžalováni bývalí šéfové rozvědky Ondrej Páleník a Milan Kovanda a také zpravodajec Jan Pohůnek. Kovanda řekl, že pro něj chce žalobce tři roky a 10 měsíců, Páleník u sebe hovořil o polovině trestní sazby. Kolik let chce Bajger pro Pohůnka, zatím není zřejmé.

Představitelé rozvědky uvedli, že dostali úkol „z nejvyšších míst“, aby provedli tzv. kontrasledování, tedy prověřili podezřelý pohyb kolem manželky premiéra a bezpečnostní riziko pro stát. Soud v předchozích jednáních nechal přehrát odposlechy, ze kterých údajně vyplývá, že tehdy Nagyová byla se spoluobžalovanými minimálně v častém kontaktu, probírala s nimi výsledky sledování Radky Nečasové a dávala jim pokyny.

Údajné zneužití vojenské rozvědky je prvním z případů týkajících se Nagyové, který se dostal před soud. Podle žalobců je pojítkem mezi několika kauzami. Bývalá vysoce postavená úřednice je obviněná také z údajného uplácení poslanců funkcemi, v případu je obviněný i Nečas. Žalobci ji nedávno obvinili ještě z krácení darovací daně, kterou údajně neodvedla z kabelek a šperků. Žalobci ji chtěli obvinit z korupce, neměli ale dostatek důkazů. Městský soud v Praze má na stole rovněž obžalobu ohledně údajného vynášení informací z Bezpečnostní informační služby, jednání zatím nebylo nařízeno.

Video Zprávy: Nagyová pucovala premiéra! Vole, jsi primitiv! A zatčený Guru Jára, konec soulože jako terapie - Redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

janek88 ( 15. srpna 2016 17:37 )

Helena Králová je vysoce nebezpečná psychopatická soudkyně, po mém odvolání mi trest ještě úmyslně přitížila i přesto že jsem se pošozené omluvil a svého činu jsem litoval a prosil jsem jí o odpuštění trestu z důvodu hledání zaměstnání. Tato soudkyně zločince osvobozuje a nesmysly trestá nepřiměřeně, hanba tomuto psychicky narušenému člověku!!!!!!! smaž se v pekle ty kurvo soudní, kéž by sis to přečetla za to jak si mi zničila život!!!!!

prycsvladou ( 26. května 2015 06:40 )

jak znam zdejsi soudy tak ta píííča odejde jen s podminkou-hnus

handgood ( 25. května 2015 17:47 )

Jak je naše doba k podvodníkům tolerantní. Za komoušů mohli podvádět a krást jenom komouši, teď kradou všichni. V tom je podstata naší demokracie.

rudyptak48 ( 25. května 2015 17:43 )

Za komoušů, by tato dáma se zlatou p-í-č-o-u dostala provaz za podvracení republiky, a ti trubci generálové s ní. Nečase by čekal doživotní gulag na Sibiři. V tomto bych dal komoušům za pravdu, i když jsem neměl rád a rád nemám.

zauber ( 25. května 2015 17:29 )

Kurňa, to jsem se lekl. Taková pálka! To v reálu znamená tak dva, tři měsíce podmíněně,

Zobrazit celou diskusi