Přijde vám slovo „namáčka“ úsměvné? Není sice divu, ale tak by měl zřejmě znít správný český ekvivalent dnes často používaného slova dip, pod nímž se obecně skrývá něco hustší konzistence, do čeho se namáčejí sousta grilovaného masa, uzenin, zeleniny a dalších. Často se v tomto významu používá české slovo „omáčka“. To ale není zcela přesné. V českých souvislostech totiž evokuje spíše součást hlavního jídla, jakými jsou omáčka svíčková, rajská, koprová, znojemská apod. Slov dip má v angličtině význam namočit, potopit, ponořit (i třeba pero do inkoustu). Správnější překlad do češtiny by tak měl tedy znít právě „namáčka“.

DO ČEHO NAMÁČET?

Množství nejrůznějších hotových namáček – dipů, bez nichž se správné grilování opravdu neobejde, naleznete na pultech obchodů, počínaje kečupy přes hořčice a salsy skvělých chutí až po pikantní chilli omáčky. Pokud ale hodláte zářit před společností přátel, připravte svůj vlastní dip. Není to nic složitého. Jako základní ingredience se obvykle používá především majonéza, jogurt, kysaná smetana, rajčatový protlak, hořčice, olej, česnek, zelenina, ale třeba i med a samozřejmě čerstvé bylinky s tím, že fantazii se při míchání meze nekladou. A jak již zaznělo, bude-li dipů více, rozšíříte tím i škálu chutí, které můžete při konzumaci grilovaných dobrot okusit.

NA ZELENINU NEZAPOMEŇTE

Grilování bez omáček by nebylo ono, chybět by ale na tabuli rozhodně neměl ani salát z čerstvé zeleniny či čerstvá zelenina sama o sobě, a to ani tehdy, pokud zeleninu pokládáte na gril. Pokrájenou čerstvou okurku, mrkev, papriky či řapíkatý celer skvěle doplní právě vhodně připravený dip, do kterého si proužky zeleniny budete namáčet. Takovou zdravou pochoutku ocení nejen děti, ale jako lehké zpestření i zarytí milovníci steaků.

Autor: Shutterstock

Vyzkoušejte recept podle Zdeňka Pohlreicha!

Domácí okurková salsa

Svěží okurkovou salsu si připravíte za pár minut. Stačí 300 g nastrouhané okurky, trocha najemno nasekaného kopru, špetka papriček jalapeño, najemno nasekaná mořská sůl, pepř a lžíce olivového oleje. Z nastrouhané okurky vymačkejte přebytečnou vodu, smíchejte ji se zbytkem ingrediencí a uložte do lednice. Podávejte ke grilovaným steakům nebo bochánkům z mletého masa.