Důlky v koberci

Po přestěhování nábytku zůstávají v koberci ošklivé otlačeniny. Zbavit se jich vám
pomůže obyčejná kostka ledu, kterou položíte na důlek a necháte pomalu roztát.

Důlky v dřevěné podlaze

Kvůli drobnému důlku nemusíte hned volat řemeslníky. Malé důlky ve dřevě dokáže spravit i navlhčený kapesník a horká žehlička. Vlivem vlhkosti a tepla totiž dřevo nabobtná do původního tvaru. U lakovaných povrchů ale musíte nejdřív odstranit
lak a poté místo znovu přelakovat.

Vrzání podlahy

Vržou vám při každém kroku parkety nebo dřevěná podlaha? Můžete ji buď nechat celou předělat, nebo vyzkoušet starý trik. Do vrzajících spár nasypte dětský pudr nebo zásyp.

Nedoléhající okno

I o plastová okna se musí pečovat, čas od času mechanismus seřídit, dotáhnout, jinak nedoléhají a prověšují se. Pomocí šroubů, které se nacházejí pantech a zámcích oken, dokážete okno pootočit, odsunout nahoru a dolů nebo do stran, víc přitlačit nebo odtlačit od rámu přibližně o 2 milimetry. Návod na seřízení najdete u každého výrobce a stačí vám k tomu nejčastěji jen šestihranný klíč, tzv. imbus.

Vodní kámen

Na vodní kámen funguje řada přípravků. Ten nejjednodušší si připravíte tak, že smícháte jedlou sodu, vinný kámen (prášek do pečiva) a citronovou šťávu na pastu, kterou vodní kámen potřete a necháte půl hodiny působit. Poté opláchnete vodou.

Mokrá skvrna na stropě

Skvrnu necháte dokonale vyschnout, pak postříkáte postižené místo protiplísňovým
přípravkem, například Savem. Tím se skvrna vybělí. Pokud se začne loupat barva, je třeba ji oškrábat a malířskou stěrkou zeď špachtlí srovnat. Místo pak přebrousíte smirkovým papírem. Teprve potom přetřete barvou.

Prasklá dlaždice

Starou dlaždici opatrně vysekejte od středu k okrajům pomocí sekáče a kladiva. Pak úplně odstraňte zbytky lepidla a spárovací malty. Plochu vyčistěte a naneste nové lepidlo na dlaždice. Novou dlaždici vtlačte do lepidla a vyrovnejte. Po stanovené době schnutí naneste spárovací maltu do spár a nechte uschnout. Přebytečnou spárovací hmotu odstraňte vlhkou houbou.

Vrzající panty

Zvuk, který známe z hororů, nenechá v klidu jen opravdové lenochy. Pokud dokážete vysadit dveře z pantů, namažte tyčky pantů vazelínou. Pokud to
nezvládnete, alespoň dveře lehce nadzdvihněte a na tyčku pantu i co nejvíce dovnitř horní části pantu nastříkejte silikonový olej. Ten sice škvírou vystoupá nahoru, ale nevydrží tak dlouho jako vazelína. Časem to budete muset opakovat.