Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lékaři tvrdili, že Anetka nebude chodit: S krutou předpovědí se holčička odmítla smířit

Autor: Tereza Hodáliková - 
25. května 2015
14:59

Neměla mluvit, chodit, usmívat se na rodiče, nikdy jim neměla říci, jak moc je miluje… Takové byly první zprávy od lékařů o stavu malé Anetky (4). Rodiče to ale nevzdali. Výsledkem je malý zázrak – její první krůčky!

Blesk poprvé navštívil rodinu malé bojovnice s mozkovou obrnou před půl rokem. Tenkrát její maminka Veronika Vlasáková vzpomínala na těžké začátky: „Řekli nám, že s největší pravděpodobností bude ležák s těžkým mentálním postižením se vším všudy, tedy že neuvidí, neuslyší, nebude komunikovat ani reagovat a nikdy nám nevrátí zpět naši péči.“

Teď už maminka mluví úplně jinak! Anetka totiž podstoupila v březnu 4týdenní intenzivní neurorehabilitaci na klinice AXON.

„Přiznám se, že už od Vánoc měla sama tendenci zkoušet se postavit, zvedala nožičky a obcházela nábytek. Bylo na ní vidět, že hrozně chce. Pak přišla ta rehabilitace a stalo se něco neskutečného,“ pokračuje maminka s tím, že první šok celá rodina zažila už v půlce terapie.

„Při domácím tancování na Kolo, kolo mlýnské, které Anýs do té doby odtancovala jen na kolínkách, se najednou sama postavila a tři čtvrtě kola odešla po nožičkách,“ líčí neskutečné pokroky Veronika.

Druhý šok, nebo spíš v tomto případě zázrak, pak přišel brzy, po 14 dnech od skončení terapie – Anetka si venku najednou stoupla za kočárek a začala ho tlačit!

„Došlapovala na obě nožky, a dokonce, když přišly obtíže se stabilitou, vše sama vyrovnala a ustála. Vydržela takhle pochodovat asi půl hodiny a byl to jeden z nejlepších zážitků v mém životě,“ raduje se maminka. Od té chvíle, jakmile vyrazí rodina ven s Anetkou, vyžaduje holčička kočárek, ve kterém neleží, ale tlačí ho!

Už na konci června má Anetka naplánovanou další sérii terapií pod vedením přimářky Zipserové. Stejně jako v březnu půjde o cvičení, kdy jí mají zesílit svaly a má se procvičit i mozek. „Vytvářejí se jí tak běžné pohybové vzorce, které jsou nezbytné pro pohyb. Díky cvičení ve speciálním oblečku TheraSuit se pak cvičí stabilita,“ popisuje maminka, čím si Anetka prošla a co na ni ještě i čeká.

Lékaři z motolské nemocnice o Anetce říkají, že je jeden ze dvou zázraků, který tam do roka zažijí. Od narození totiž bojuje s dětskou mozkovou obrnou. „Na svět přišla o měsíc dříve a před porodem, mohlo to být jen několik hodin či až dva dny, došlo k těžké asfyxii, kdy se přidusila pupeční šňůrou a kyslík jí nešel do mozku. U Anetky to znamená poškození až dvou třetin mozku,“ říká maminka Veronika Vlasáková (38).

Po narození byla holčička pak 10 dní v kómatu, kdy jí selhávaly veškeré orgány. Lékaři dokonce tenkrát rodině radili, aby Anetku radši umístili do stacionáře! Nikdo jí moc nevěřil, kromě jejich rodičů…

 

Chcete Anetce pomoci?

Pokud vás příběh malé bojovnice Anetky a její rodiny zajímá, můžete si o ní více přečíst na webových stránkách www.anetkakupcova.cz/, kde je uvedeno i číslo konta, na kterém rodina střádá penízky třeba na další terapii: 1159647046/3030 var. symbol 9999. Třeba čtyřtýdenní terapie, která u Anetky zabírá, stojí 60 tisíc.

Video Anetka Vlasáková. - Tomáš Polák, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi