Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Norská sociálka odnaučila vnučku sát od mámy, říká zděšená babička dívky, kterou vzali rodičům

Autor: Ladislav Leimer - 
23. května 2015
05:03

Byla zdravým miminkem slovensko-norského páru, které mělo milující rodiče. Pak ale kojící maminka 2,5měsíční Maxine ohluchla a norská sociálka jí dítě sebrala. Teď smí svou dceru vidět jen jednou za dva týdny na pouhou hodinu. Odebrání od maminky si podle babičky Jany, která exkluzivně promluvila pro Blesk.cz, vybralo svou první daň. Norská sociálka dítě odnaučila kojení.

Babička Jana odjela do Norska za svým synem a snachou, aby jim s výchovou malé Maxine pomohla. Jenže jí zbyly jen oči pro pláč. Barnevernet, norská sociálka, její vnučku rodičům odebrala, protože matka ohluchla a dítě s ní nevyhledávalo oční kontakt.

Norské úřady babičce kontakt s Maxine zakázaly. „Prý na to nemám právo,“ řekla Jana smutně. Za vnučkou se vydala s nadějí, že by se mohlo něco změnit, i tento týden. Marně. „Pustili jen rodiče, já jsem opět byla s policajty,“ prohlásila babička.

Mnohem horší ale bylo zjištění, že i když maminka dcerku bez problémů kojila, nyní to už není kvůli zásahu norské sociálky možné. „Malá byla hladová, protože ji Barnevernet naučil pít mléko z flašky. Teď odmítá pít z prsu,“ pokračuje babička sklesle.

Její syn jí popsal, jak poslední setkání s Maxine vypadalo. „Sunar jsme brali s sebou. Při jeho pití začalo dítě kašlat a paní z Barnevernetu řekla, že už to stačí, že ji bude bolet bříško. Syn se malou snažil utěšit, ale po třech minutách mu ji sebrali a bylo po setkání,“ dodala.

Z jednání norské sociálky je babička zděšená. „Když jsme odcházeli, neubránili jsme se slzám a pláči,“ uzavřela Jana smutně. Za osud své vnučky však nepřestává bojovat a i nadále zůstává v Norsku.

vlasta1 ( 25. května 2015 15:47 )

Oni ti Norové jsou v podstatě primitivové ale to zřejmě dělá to deštivé podnebí.

1pravda1 ( 23. května 2015 10:35 )

Barnevernet je placený za odebírání dětí a přesouvání k pěstounům, vzít matce dítě od prsu - když kojení je pro dítě to nejlepší - rozhodně není v zájmu dítěte, je to zločinecká organizace!!! která se vymkla i z kontroly vlastního státu.

deafista ( 23. května 2015 09:32 )

Celý případ je divný - nejprve tvrdili, že je matka hluchá a nyní, že ohluchla... To chce kvalitního překladatele z norštiny a ne od Plesku!

deratizater ( 23. května 2015 09:29 )

hluchá matka představuje pro normální vývoj dítěte velký hendikep o tom by nemělo být sporu, a pokud to Norská sociálka řeší podle Norských zákonů tak se s tím nedá nic dělat.Jiný kraj jiný mrav a komu se to nelíbí tak má sedět doma na řiti

jeromeklapka ( 23. května 2015 09:19 )

Čo sa tu predvádzaš ty vševedko-deratizer:Zobrali im ju preto,že matka ohluchla a podľa norských úradov,malá nemá adekvátne podmienky na dobrý vývoj

Zobrazit celou diskusi