Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Energy drinky mohou zabíjet: České děti je pijí s alkoholem!

Autor: ryc - 
21. května 2015
20:07

Lékaři bijí na poplach! Děti podle nich pijí stále více energetických nápojů, ty starší je dokonce kombinují s alkoholem. To je však může zabít. Rodiče, víte, co pijí vaše děti?

Energetické nápoje obvykle obsahují kofein, taurin a guaranu. Jejich konzumace může u dětí způsobit vysoký krevní tlak, srdeční arytmii a v extrémním případě i selhání ledvin či zástavu srdce. A to vše může vést až k smrti. Kardiologové bijí na poplach, že děti nevědí, jak jsou energy drinky škodlivé.

Nebezpečí hrozí především dětem, které mají skrytou srdeční vadu. „Konzumace energetických nápojů se stále zvyšuje a mladí lidé nejsou dostatečně informováni o rizicích,“ myslí si německá kardioložka Renate Oberhofferová, která vedla studii mezi mladými lidmi z šestnácti zemí Evropy.

Výsledky nevychází pro Českou republiku lichotivě. Energetické nápoje u nás pije 40 % dětí, tedy nejvíc na starém kontinentu. A dokonce 2 % dvou- až pětiletých prcků! Většina starších si je pak dopřává ve vražedné kombinaci s alkoholem.

A proč děti pijí energy drinky tak často a hodně? Výzkum ukázal, že v 40 % to je kvůli chuti, u 27 % kvůli pocitu energie a u dalších 17 % kvůli tomu, že po nich zůstávají vzhůru.

53 % dětí v Česku, které energy drinky již pily, je vyzkoušelo v kombinaci s alkoholem. To je děsivé! 41 % je pak použilo při sportu.

Česko má, co se pití energy drinků týče, spoustu nelichotivých „vítězství“. I dospělí je nadmíru pijí, podle průzkumu celkem 82 %, což znamená, že v jejich konzumování jsme druzí v Evropě.

nicol30 ( 21. května 2015 21:22 )

 chapu ze detem to muze skodit, ale pokud je to tak nebezpecne tak proc se to vubec prodava? Me osobne redbull s vodkou chutna. jako dospele samozrejme a opravdu jen velmi zridka max. 3x do roka

Zobrazit celou diskusi