Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Vnučka Peroutky: Trpěl v lágru, před komunisty utekl ve skříni a teď do něj kope Ovčáček!

Zeman s Ovčáčkem se pustili do Peroutky. Terezie Kaslová svého dědu hájí
Zeman s Ovčáčkem se pustili do Peroutky. Terezie Kaslová svého dědu hájí  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao - 
21. května 2015
15:00

Vydala se bránit svého dědečka. Terezie Kaslová je vnučkou slavného novináře a spisovatele Ferdinanda Peroutky. Na něho však s oblibou útočí Miloš Zeman se svým mluvčím Jiřím Ovčáčkem. Kaslová to drsně označila za kopání do mrtvoly jejího dědy, zároveň nyní upozornila na to, čím vším si Peroutka musel projít. Třeba jak před komunisty utíkal zavřený ve stěhovací skříni.

"Peroutka je pro mnohé jakýsi symbol kvalitní žurnalistiky, je pokládán za velice charakterního a čestného člověka, který prošel koncentračním táborem a následně byl vyhnán komunisty," řekla nedávno Blesk.cz Terezie Kaslová, Peroutkova vnučka. Dodala, že její děda nikdy nacismem fascinován nebyl.

Ferdinand Peroutka ostatně prošel koncentračními tábory Dachau a Buchenwald. "Peroutka obdivoval svobodu, a nikoliv diktaturu v jakékoli podobě. Za své protinacistické názory strávil šest let v koncentračním táboře. Navíc jeho žena, moje babička, byla Židovka. Tím pádem i jeho jediné dítě, dcera Eva, byla Židovka. Dědeček dostal možnost spolupracovat s režimem a odmítl to," upozornila Kaslová v aktuálním rozhovoru pro magazín MF Dnes. Než psát pod nacisty, šel Peroutka raději do lágru, pravda a čest pro něj měly podle Kaslové větší význam než jeho vlastní život.

Video Peroutkova vnučka: Ovčáček a Zeman kopají do mrtvoly mého dědy! -  David Vaníček, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Narodila se přitom již v době, kdy byl Peroutka v emigraci za oceánem. A tak s dědou mluvila jako malá pouze po telefonu. Peroutkovi totiž nebylo přáno ani po změně režimu. "Ten jeho odchod byl velmi dramatický, musel z Prahy utéct zavřený do stěhovací skříně se svojí ženou," uvedla Kaslová. Peroutka zemřel v New Yorku v roce 1978. Byl tam i pochován.

Pražský hrad nyní oprášil jeho myšlenky. Prezident Zeman se totiž rozhodl poukázat na údajná selhání intelektuálů při vzestupu nacismu. Četl prý článek "Hitler je gentleman", který měl Peroutka napsat. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček článek stále hledá a nenachází. Samá voda, samá voda a nepřihořívá. Podle řady historiků totiž Peroutka nikdy tento článek nenapsal.

Namísto toho tak alespoň Ovčáček zveřejňuje články jiné, poukazující na údajná další selhání Peroutky. "Články, které teď zveřejňuje a které mají doložit údajnou Peroutkovu fascinaci nacismem, jsou přesně ty, za které nacisti dědečka poslali do koncentráku. Panu Ovčáčkovi zcela chybí historické znalosti a společenské souvislosti té doby," upozornila Kaslová v MF Dnes. "Přijde mi absurdní, abych debatu o někom, kdo trpěl pod nacisty a komunisti ho vyhnali ze země, vedla s někým, kdo není historik a žurnalistiku se učil v komunistických Haló novinách," naráží Kaslová na jedno z předchozích Ovčáčkových působišť. 

.krakonos500. ( 22. května 2015 19:30 )

Nekvic lopato,vem si vzduchovku a mazej na Ukrajinu hajit mir!Fasisti radi prijmou mezi sebe dementa.

rudyptak48 ( 22. května 2015 18:30 )

Za ty tvé příspěvky, by tě měla ta prasečí hlava s třema podbradky vyznamenat řádem rudé hvězdy a 10-ti letým pobytem v gulagu na Sibiři.

tgbb. ( 22. května 2015 13:13 )

Ovšem jeho komoušské uvědomění je na výši. Za komunistické ideály by neváhal cedit krev. Samozřejmě, že cizí, ne svou.

eliska963852 ( 22. května 2015 11:22 )

A proto se oženil se Židovkou.

rudyptak48 ( 22. května 2015 11:07 )

Krakonoši, svoloč a levičácká se jedině ty. Zapomněl si tady oznámit, jak jeden z poradců prezidenta, jednatel ruské firmy Lukoil okradl stát o 30 melounů. Stát se s ním teď soudí. Přes Miloše má přístup k státním rezervám paliva. Není tohle rozkrádání státu řízeno přímo z hradu? Proč z toho profituje právě ruská firma? Nedivím se, že si Milouš s Putinem kápli do noty. Oni toho mají společného daleko víc. Krakonoši, ty prosťáčku, ty asi nevíš, koho tady obhajuješ.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa