Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš naštval kvůli Agrofertu a biopalivům opozici: Chtějí vyslovit nedůvěru celé vládě

Opoziční TOP 09, ODS a Úsvit se rozhodly, že vyjádří nedůvěru Sobotkově vládě. Kvůli Babišovi a biopalivům
Opoziční TOP 09, ODS a Úsvit se rozhodly, že vyjádří nedůvěru Sobotkově vládě. Kvůli Babišovi a biopalivům  (Autor: Reprofoto ČT 24)
Autor: ČTK - 
21. května 2015
11:59

Poslanci včera odmítli, aby byla ukončena státní podpora biopaliv. Tu hlasitě kritizuje třeba Miroslav Kalousek (TOP 09), podle kterého jde pouze o zájem Agrofertu, společnosti vicepremiéra a miliardáře Andreje Babiše. Kvůli hlasování o biopalivech pak chtějí i další opoziční strany vyjádřit nedůvěru celé Sobotkově vládě.

TOP 09, ODS a Úsvit navrhnou svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě. Měla by se uskutečnit v nejbližších dnech. Zástupci opozičních stran to oznámili na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně.

Trojice stran tak reaguje na středeční hlasování o podpoře biopaliv. Při něm hnutí ANO navzdory svým dřívějším prohlášením nehlasovalo pro ukončení daňového zvýhodnění biopaliv. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek vládu nařkl z korupce. Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg je přesvědčen, že vládní politici při středečním hlasování upřednostnili zájmy Agrofertu, tedy firmy, kterou vlastní předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš.

"Je společensky neetické a neúnosné, aby daňový poplatník věnoval 5 miliard na podporu odbytu výrobku prvního místopředsedy vlády. To není 5 miliard podle Kalouska, to je 5 miliard podle ministerstva financí. Jestliže ministerstvo financí vyčísluje podporu odbytu čistých biopaliv na 9 miliard a 60% tohoto trhu má 1. místopředseda vlády a ministr financí, kladu jednoduchou otázku, jakkoli vím, že často propadáme z matematiky: Kolik je 60 % z devíti miliard?" tázal se ve Sněmovně Kalousek.

Přesto návrh na ukončení podpory biopaliv neprošel. Výsledkem hlasování je podle Schwarzenberga všeobecný stav nedůvěry jak v koalici, tak mimo ni. Narážel tak na to, že ANO svůj názorový obrat zdůvodňovalo žádostí koaličních partnerů. Jak sociální demokracie, tak lidovci ale odmítli, že by takový požadavek vyjádřili. Lidovci navíc za toto tvrzení požadují omluvu.

Předseda ODS Petr Fiala má za to, že hlasování o biopalivech, na jejichž výrobě se Babišovy firmy podílejí, je dalším projevem kolosálního střetu zájmů ministra financí. "My jsme tady svědky jakési tiché dohody, na které funguje vládní koalice," řekl. Dohoda podle něj spočívá v tom, že ČSSD realizuje svůj socialistický program a za to umožňuje Babišovi realizovat jeho ekonomické zájmy.

Návrh na vyslovení nedůvěry vládě může podat písemně nejméně 50 poslanců. K projednání takového návrhu svolá předseda Sněmovny neprodleně schůzi. Hlasuje se podle jmen. K přijetí usnesení, kterým se vyslovuje vládě nedůvěra, je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy 101. Fiala dnes uvedl, že opoziční strany mají už prakticky všechny podpisy svých poslanců. Šéfovi Sněmovny je předají pravděpodobně v pátek.

Premiér Sobotka: Plané gesto

"Nepochybuji o tom, že pan Kalousek i pan Fiala umí počítat do 101 a vědí, že na vyjádření nedůvěry vládě v žádném případě hlasy nemají. Bude to tedy jen plané gesto," reagoval premiér Bohuslav Sobotka na snahu opozičních stran. "Pokud jde o biopaliva, opozice pokrytecky kritizuje pravidla, která sama zaváděla a podporovala. Naopak, naše návrhy omezují i v této oblasti prostor pro podvody a daňové úniky," dodal.

"Je to pokrytectví opozice, když sama to samé prosadila za Nečasovy vlády. Babišův byznys by i bez podpory byl stejný. Jen by biopaliva zdražila, tedy by se přestala používat," je přesvědčen také předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

mirkazam ( 26. května 2015 16:48 )

Přesně,celá tato parta s žuchlou na fotce je vzteky bez sebe,že je někdo přechcal...

salto ( 22. května 2015 11:00 )

19jirka74 ( 21. května 2015 15:47 )

Církvím našli odvahu nějak postupně vrátit majetek. Kolik atd.to už se nedá asi dohledat cojim po 1948 vzali. Ale Babišovi se nic nevrací z restitucí ale dál budou legálně a zbytečně brát dotace na řepku. Jiné rostliny zamítli,na to už nemají technoligie. A to nevíme co dělaj za jiné věci.

janapi ( 21. května 2015 15:18 )

Tak to máš pravdu - najít pole osázené obilím, kukuřicí, brambory, či řepou...to dá celkem dost ježdění....ale řepka je na každém kilometru. Začínáme být již alergičtí i na ten pyl.

1pravda1 ( 21. května 2015 15:01 )

Chápu to velmi dobře, to mi věř.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa