Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Slavný moderátor Letterman končí. Manželce se v TV omlouval za sexuální aféry

Autor: ČTK, simao - 
21. května 2015
10:18

Legendární americký moderátor David Letterman (68) končí po 33 letech se svou talk show. Diváci s ním zažili mnohé - zavítali tam i Barack a Michelle Obamovi, ale i plejáda světových celebrit od Lady Gaga po Toma Hankse. Sám Lettterman se však stal hvězdou. Ale neunikl ani aférám. Třeba když se přímo v TV omlouval své manželce za nevěry.  

David Letterman odchází do důchodu a z americké obrazovky mizí legenda talk show. Moderátor, který je znám díky pohotovosti, sarkasmu, nekonvenčnímu humoru a někdy i kaskadérským výstupům, se s pořadem rozloučil po 33 letech a 6028 vysíláních.

Letterman se však během natáčení pro televizi CBS nevyhnul ani skandálům. Kvůli svým aférkám s kolegyněmi se stal terčem vydírání ze strany zaměstnance televizní stanice, a tak šel na podzim 2009 s pravdou ven. Přiznal se veřejně a omluvil se před kamerami své manželce Regině, kterou prý jeho chování "strašně ranilo". Zároveň však své aféry s kolegyněmi ve svém pořadu odlehčil. "Ano, přiznávám. Měl jsem poměr s několika svými kolegyněmi. Přemýšlím ale, opravdu by to bylo ponižující, kdyby se o tom dozvěděla veřejnost? Asi ano, ale hlavně pro ty ženy," tvrdil Letterman.

Letterman se během své show nebál svým svérázným humorem opřít do politiků, zesměšňoval však i džihádisty, za což před čtyřmi lety jistý radikální islamista na webu vyzval k jeho zabití.

V Lettermanově show se během let vystřídaly všechny možné celebrity a čas od času vzbudily rozruch už jen tím, jak přišly oblečené - platilo to u bikin Demi Moore či tradičně provokativní zpěvačky Lady Gaga.

V posledních dílech pak k Lettermanovi na natáčení zavítali během několika dní natáčení Julia Roberts, Al Pacino, George Clooney, Cher, Tom Hanks, Bob Dylan či Bill Murray. "Jsem vážně, vážně rozpolcený. Vím, proč bych tu show už neměl dělat, ale v poslední době jde všechno tak hladce," popisoval veterán televizní zábavy Letterman své pocity po první sérii rozlučkových pořadů minulý týden. "Díky prostému oznámení svého odchodu do důchodu jsem teď každý den hvězdou," dodal.

Vrcholné kousky Lettermana: Rozhovor s Hillary

Jeho show přitom v průměru sledovalo více lidí než konkurenční pořady Late Show na NBC i Jimmy Kimmel Live na ABC. Hlavním konkurentem Lettermana byl především Jay Leno z NBC, ten se s obrazovkami však rozloučil již loni.

Lettermanův odchod nyní komentovali i politici. Ve videovzkazu tak učinili exprezidenti George Bush starší a mladší, Bill Clinton či současný šéf Bílého domu Barack Obama. Vůbec poslední díl zahájila věta bývalého prezidenta Geralda Forda z let 1974 až 1977, který v projevu k národu po rezignaci svého předchůdce Richarda Nixona prohlásil, že "naše dlouhá státní noční můra skončila". Stejnou větu pak zopakovali i oba Bushové, Clinton a Obama, který k tomu dodal, že Letterman odchází do důchodu.

Americká média jsou přitom v těchto dnech plná Lettermanových žebříčků TOP 10: řeší desítku jeho nejlepších vtipných gagů, hudebních čísel či sportovních výkonů během více než 6000 repríz slavného pořadu. Za jeden z jeho vrcholných kousků bývá považováno zinscenované interview, které vedla Lettermanova matka - důchodkyně v roce 1994 s tehdejší první dámou Hillary Clinton, jíž se mimo jiné ptala, zda by její manžel nemohl nějak "smazat" Daveovy parkovací pokuty.

"Chcete vědět, co budu v důchodu dělat?" zeptal se publika pak při svém posledním natáčení Letterman. "Dá-li bůh, tak doufám, že se stanu novou tváří scientologie," dodal. S odkazem na vysoký počet odvysílaných pořadů Letterman prohlásil, že uznávaný britský fyzik Stephen Hawking vypočítal, že to dohromady dalo "asi osm minut legrace". Pořad nyní přebírá komediální hvězda Stephen Colbert, kterého američtí diváci znají ze show The Colbert Report.

lalia ( 21. května 2015 11:02 )

Vůbec mě to nepřekvapuje.Jeho chování a důsledky jsou podobny všem komediantům,kteří jsou i u nás.Normálka ! ! !

Zobrazit celou diskusi