Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Brazilský novinář byl nalezen s useknutou hlavou. Může za to článek, který připravoval?

(ilustrační foto) Brazilského novináře píšícího o zločinu našli s useknutou hlavou
(ilustrační foto) Brazilského novináře píšícího o zločinu našli s useknutou hlavou  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, zrk - 
20. května 2015
21:52

Brazilská policie objevila bezhlavé tělo známého novináře, který publikoval články o organizovaném zločinu. Podle policie je jeho smrt patrně spojena právě s jeho nebezpečnou profesí, uvedla dnes agentura AP. Násilná úmrtí novinářů nejsou v zemi v posledních letech výjimkou.

Sedmašedesátiletý Evany José Metzker byl pohřešován pět dní, než byla jeho mrtvola objevena u města Padre Paraíso v jedné z nejchudších brazilských oblastí ve státě Minas Gerais na jihovýchodě země. Ruce měl svázány za zády a na těle byly vidět známky mučení," uvedl mluvčí brazilské policie. U těla se našly Metzkerovy kreditní karty a šeková knížka, okraden tedy nebyl.

Podle policistů byla motivem zřejmě jeho publicistická činnost; psal zejména o aktuálních případech dětské prostituce a obchodu s narkotiky, který mají v oblasti rozdělený organizované zločinecké bandy.

„Je to barbarský zločin, který šokoval Minas Gerais a celou Brazílii," prohlásil prezident syndikátu novinářů státu Minas Gerais Kerison Lópes. V tomto regionu vládne atmosféra teroru, která zastrašuje novináře, aby nedělali svou práci," dodal.

Podle panamerické organizace chránící práva novinářů (CPJ) násilí páchané na žurnalistech v Brazílii v poslední době roste. Od roku 2011 jich bylo zavražděno v souvislosti s jejich prací nejméně 11.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi