Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čech vede Liberland, Poláci si založili vlastní malý stát. Kde se nachází další mikrostáty?

Autor: ČTK, simao - 
20. května 2015
10:10

Skupina polských turistů si stejně jako Čech Vít Jedlička založila vlastní stát na hranicích Chorvatska. Po Liberlandu tak vzniklo i Království Enklávy. Podobných projektů je však po světě více. Třeba Království Severního Súdánu či Knížectví Huttovy řeky.

Poláci si vlastní mikrostát založili na slovinsko-chorvatském pomezí. Konstituční monarchie se nachází na území, jež podle jejích zakladatelů nepatří Lublani ani Záhřebu, a má rozlohu asi 100 metrů čtverečních. S Liberlandem Čecha Víta Jedličky nesousedí, ten se totiž nachází v pohraničním lužním lese pro změnu mezi Chorvatskem a Srbskem.

Oficiálními jazyky Království Enklávy jsou polština, angličtina, chorvatština a čínština. Podle jednoho ze zakladatelů Piotra Wawrzyńczaka bude v tomto státu, který se rozkládá na kusu neúrodné země asi 50 kilometrů západně od Záhřebu, každý moci svobodně vyjadřovat svoje názory, studovat zadarmo a vydělávat a zároveň neplatit daně.

I když oficiálně žádné občanství „nejmenšího státu Evropy“ neexistuje, prostřednictvím internetu o něj požádalo přes 5000 lidí. Portál Onet.pl připomíná, že od rozpadu Jugoslávie začátkem 90. let minulého století nadále trvají spory o přesnou podobu hranic mezi tehdy vzniklými zeměmi. Království Enklávy nikdo neuznává. „To mají všechny nové mikrostáty společné,“ připustil Wawrzyńczak.

Další mikrostáty: Američan vytvořil stát kvůli lásce k dceři

Mikrostáty vznikaly v různých státech světa i v uplynulých desetiletích, ale přibylo jich vlivem rozšíření internetu, díky kterému se jejich zakladatelé mohou zviditelnit a přilákat tisíce „virtuálních občanů“, napsal v souvislosti s Liberlandem a Královstvím Enklávy portál britského deníku The Daily Telegraph.

Mezi mikrostáty, které lidé v minulosti založili, patří třeba Království Severního Súdánu, Knížectví Huttovy řeky či Sealand.

Pohnutky k zakládání mikrostátů jsou přitom různé. Rodí se totiž nejen z nespokojenosti lidí se zavedenými pořádky. Království Severního Súdánu založil Američan Jeremiah Heaton na hranicích Súdánu a Egypta kvůli tomu, že se jeho malá dcera Emily chtěla stát princeznou. Africké království jí tak vlastně dal v roce 2014 k narozeninám.

Knížectví Huttovy řeky v Austrálii. Knížectví Huttovy řeky v Austrálii. | Profimedia.cz

To Knížectví Huttovy řeky, které má 75 km čtverečních, se nachází v západní Austrálii a je staršího data založení. Vznikla kvůli sporům o výkup pšenice, kdy majitel firmy na Huttově řece Casley nesouhlasil s počínáním australské vlády a vyhlásil již v roce 1970 samostatnost. Knížectví Sealand pak vzniklo v moři u břehů Anglie dokonce na umělé plošině v roce 1967 a „vládne“ v něm rodina Paddyho Ry Batese.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi