Liknavost a nedbalost se ale nevyplácí. Na každou chybu číhají internetoví
zloději, kteří se snaží dostat k vašim penězům. „Nejslabším článkem internetového bankovnictví je klient,“ potvrzuje realitu Jan Matoušek z České bankovní asociace. Podle odborníků lidé často podceňují důležitost správného hesla, kvalitní antivirový program nebo nečtou zprávy ze své banky. A naopak hackeři jsou stále rafinovanější a vymýšlejí pořád nové fígle. Navíc lidé nejsou na internetu zdaleka tak opatrní jako v reálném světě. Aha! proto přináší 11 rad, jak si své peníze »v počítači« ochránit.

11 nejdůležitějších rad

Chraňte svůj počítač: Pravidelně aktualizujte ochranu svého počítače – antivirus, antispam, antispyware. A nezapomínejte ani na ochranu svého chytrého telefonu.

Nenechávejte počítač bez dozoru: Mimo domov nikdy nenechávejte svůj počítač bez dozoru. A ani se nepřihlašujte do internetového bankovnictví přes veřejnou wi-fi.

Pozor při instalacích: Všechny programy a aplikace, které instalujte do svého počítače nebo telefonu, instalujte jen z důvěryhodných zdrojů.

Kontrolujte své děti: Stahují si vaše děti z internetu zdarma hry do počítače? Pokud jim stažení nepovolí antivir a ony ho vypnou, můžete počítat s tím, že s hrou si zadarmo nejspíš stáhnou i nezvanou návštěvu.

Pusu na zámek: Své přihlašovací a osobní údaje nikdy a nikomu neříkejte. Když je zadáváte, tak jen na ověřených serverech.

Chraňte heslo: Pečlivě chraňte svá hesla. Nikomu je nesdělujte a pamatujte na to, že nikdo nemá právo je po vás vyžadovat.

Cvičte paměť – měňte heslo: Svá hesla pravidelně měňte a vyhněte se tomu, abyste pro různé služby používali stejná hesla.

Opatrně při nákupech: Nakupujete rádi na internetu? Tak své nákupy provádějte jen přes známé a důvěryhodné e-shopy (třeba ty, které jsou členy APEK nebo jsou prověřeny uživateli portálu Heureka nebo podobnými).

Zapomeňte na cizí e-maily: Neotvírejte e-maily a především přílohy od neznámých nebo podezřelých odesílatelů.

Čtěte zprávy z banky: Máte v internetovém bankovnictví řadu nepřečtených zpráv od své banky? Přečtěte si je! Často totiž upozorňují na nové triky hackerů.

Kontaktujte banku: Máte podezření, že se s vaším účtem děje něco špatného? Nevolejte to kamarádům, ale obraťte se přímo na svou banku.