Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Holčička má cukrovku, nedají jí hlídací přístroj: Maminka proto nemůže do práce

Autor: Etienne Blaha - 
16. května 2015
07:21

Cukrovka Leničky (7) změnila Fedákovým z Budčevsi na Jičínsku od základu život. Aby se maminka Lenka (42) nebála o život dcerky, shání přístroj na měření hladiny cukru, který jim ale pojišťovna nechce zaplatit!

Leničce diagnostikovali lékaři diabetes mellitus I. typu před dvěma lety. „Začala se pomočovat a objevil se jí v moči cukr,“ popsala začátek maminka Lenka. Musela se vzdát práce a zůstat s dcerkou doma. „Hlídáme neustále množství inzulinu a sacharidů v těle dítěte, musíme ji kontrolovat šestkrát denně. Může kdykoliv, hlavně v noci, upadnout do hypoglykemie, takže ji nemůžu nechat samotnou,“ vysvětlovala.

Život by přetížené rodině značně ulehčil přístroj Dexcom G4, který má alarm a hladinu cukru hlídá sám, takže dítě nemusí mít pořád dozor. Pro maminku by to znamenalo možnost pracovat, protože Lenička si inzulin umí píchnout sama. Pojišťovna ale zařízení neproplácí. „Stojí 25 tisíc a jen 6 tisíc stojí jeho měsíční provoz,“ zoufala si maminka. „Lenička brečí, že má tu nemoc, ale s tímhle přístrojem by to pro ni bylo snadnější,“ dodala.

Chcete pomoct Leničce?

Leničce pomáhá nadační fond Šťastná hvězda. Více informací jak pomoci, najdete na www.stastna-hvezda.cz.

Cukrovka I. typu – tělo ničí samo sebe

Při této nemoci tělo ničí vlastní buňky ve slinivce, čímž ztrácí schopnost vyrábět inzulin na udržování hladiny cukru. Zatím neléčitelná nemoc je nejčastěji diagnostikovaná kolem 15. roku života.

henryj ( 17. května 2015 07:25 )

Víte co je na tom nejhorší???!!! Že šéf pojišťovny si nechá vyplatit odměnu v řádu milionů; a tady bych se zeptal!!! ZA CO???? Když peníze chodí na ůčet pojištovnám od pojistitelů!!!!!K,U,R,V,A,kdy už bude u nás pořádek a klid od takových akrobatů???!!!!

dekiska ( 16. května 2015 20:48 )

 Mam 4,5 letého syna s DM1 a zvlastni zkusenosti muzu rict, ze kontinalual u deti je uzasna vec. Jen je skoda, ze perari nemaji stejny narok na senzory jako pumpari. Proc se rodice musi bat, doprosovat,aby jejich dite bylo dobre kompenzovane a v budoucnu tak mohli predejit dalsim zdravotnim komplikacim, ktere DM doprovazi. Je to opravdu bezmoc, kdyz vam dite padne do hypoglykemie temer do bezvedomi. V jedny ruce drzite Glukagen a v druhy ruce telefon a volate sanitu. Slzy v ocich, cloumate se svym ditetem, snazite se do nej dostat rychly cukry a kricite na nej, at neusina a probere se. Kdo tento stav nezazil, nedovede pochopit tu bezmoc a obavy z dalsich komplikacich. Chceme pro sve deti tu nejlepsi peci a pomucky, ktere by jim pomohli a dalo se predejit takovym stavum, ktere je ohrozuji na zivote a zdravi.

hafblaf ( 16. května 2015 15:42 )

Pane tgbg myslím, že jste hodně mimo a nevíte o čem je řeč.

nf_stastnahvezda ( 16. května 2015 15:21 )

Maminka nežebrá, chtěla pouze poukázat na nemoc s diabetem a na přístroj, který pojišťovna nehradí.Tento přístroj by velmi usnadnil život s cukrovkou nejen Leničce, ale i dalším dětem s obdobnou diagnózou. Není to proto, že maminka nemůže do práce.Toto je problém více maminek s takto nemocnými dětmi. Maminky mohou do zaměstnání nastoupit, ale podmínkou je, že dítě musí umět správně vyhodnotit hodnoty glykemie a být v tomto směru úplně samostatné. Až bude Lenička schopná vše správně vyhodnotit a sama zasahovat, může její maminka do práce bez problému nastoupit. Lenička přístroj už má. Díky kamioňákum s dobrým srdcem, kteří mezi sebou vybrali peníze a zbytek doplatil NF Šťastná hvězda se mohl přístroj v krátké době zakoupit.

jakarte ( 16. května 2015 14:08 )

Ale no tak. Staci jen trochu chtit. Sice jsem neslysel o medikaci 5* denne, normalni je 4*, ale i tak se to da resit. Verte, ze ano. I kdyz to vyzaduje vetsi namahu.

Zobrazit celou diskusi