Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Statistici nám to zase spočítali: Díky, teplá zimo. Za co utrácejí české domácnosti

V českých rodinách zůstane většina prasátek pohromadě, za energii se ušetřilo a potraviny zdražily jen mírně.
V českých rodinách zůstane většina prasátek pohromadě, za energii se ušetřilo a potraviny zdražily jen mírně.  (Autor: Foto Profi media.cz)
Autor: map, zrk - 
17. května 2015
22:41

Řekni, kde ty prachy jsou? Parafrázi známé písně o kytkách si asi může zanotovat leckdo pár dní před další výplatou. Odpověď na otázku, kam domácnosti dávají své příjmy, mají statistici.

Nejvíc lidé loni vydali na bydlení a energie. Bylo to ale téměř o procento méně než předloni. Děkovat můžeme levnějším cenám, konkurenčnímu boji mezi energetickými společnostmi, ale také teplé zimě. Průměrná domácnost by na složenkách zaplatila za energie a bydlení asi 6 tisíc korun.

Jak také vyplývá z analýzy, kterou ministerstvo práce předložilo vládě, průměrný příjem domácností je 28 744 Kč. Třeba domácnosti důchodců ale mají k dispozici jen 18 014 Kč. Právě oni ale dávají na bydlení asi 28 procent příjmů, zatímco u domácností zaměstnanců s dětmi je to jen necelých 18 procent.

Totéž platí i o potravinách. Důchodci, kteří nežijí s nikým vydělávajícím, za ně vydají téměř čtvrtinu svých příjmů. Naopak třeba zaměstnancům bez dětí stačí na jídlo a pití něco přes 18 procent příjmů. Penzisté také šetří za dopravu, za niž dávají o tři procenta méně než průměrné domácnosti.

Podle statistik mohla ale průměrná domácnost v minulém roce víc utrácet. Její příjmy se totiž zvedly o 1,6 % na 28 744 korun. V přepočtu na jednoho člena domácnosti to dělalo 12 912 korun, tedy o 371 korun víc než v roce 2013.

Nejvíc peněz přitom přistálo na účtech domácností zaměstnanců s dětmi – 39 703 korun. Pokud ale děti neměly, bylo to o víc než 9 tisíc korun méně. Rodiny živnostníků pak měly ještě méně – jen 33 tisíc korun.

Průměrné výdaje domácnosti Průměrné výdaje domácnosti | map

Zobrazit celou diskusi