Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dělají všechno, aby máma nemohla kojit! říká babička vnučky odebrané sociálkou

Autor: Ladislav Leimer - 
14. května 2015
18:42

Miluje ji, chce se o ni starat, být jí nablízku a kojit, což je výsadní právo každé matky. Jenže nemůže, ne víckrát než jednou za dva týdny, kdy svou prvorozenou dceru může vidět. Slovensko-norskému páru sebrala norská sociální služba 2,5měsíční dcerku Maxine, protože matka ohluchla a miminko s ní nemá dostatečný oční kontakt. Babička Jana exkluzivně pro Blesk.cz promluvila o tom, jak v Norsku dělají vše pro to, aby její snacha nemohla kojit. Do případu se už vložil i slovenský prezident Andrej Kiska.

Malá Maxine se narodila v Norsku slovensko-norskému páru. Maminka však dostala zápal mozkových blan a v důsledku vážné nemoci ohluchla. Poté, co novorozenec dostal žloutenku, se o případ začala zajímat norská sociálka. Rodiče chtěla umístit na pozorování, když to odmítli, děťátko jim sebrali.

Aby svému synovi a snaše s výchovou pomohla, odjela do severské země i babička. Jenže to už bylo pozdě, s malou Maxine se již nesetkala. „Maxine jsem naposledy viděla, když jsme byli na návštěvě u syna na dva týdny. Když jsem se rozhodla, že se vrátím do Norska, abych mohla pomoci, tak den před mým příjezdem malou sebrali rodičům,“ řekla Jana Blesk.cz.

Rozsáhlý rozhovor s babičkou Janou naleznete na stránkách Blesk.cz zítra!

Podle ní dělá norská sociálka vše, aby zabránila matce v kojení. „To, že dělají všechno pro to, aby matka nemohla nakojit dítě, je jedno z dalších porušení práv kojící matky,“ dodala. S vnučkou se od jejího odebrání neshledala. „Barnevern mi nedovolil ani malou Maxine vidět, údajně nemám právo,“ pokračuje smutně Jana.

Slovenka se pozastavuje nad tím, že i u nich doma mají odsouzené ženy větší právo na styk s dětmi. „U nás ženy, které jsou trestané a odpykávají si trest ve věznici, mají právo na to, aby měly dítě u sebe a mohly kojit,“ dodala Jana. Se svým synem nadále bojuje o navrácení vnučky do péče a zůstává kvůli tomu v Norsku.

Osud dívenky není lhostejný ani slovenskému prezidentovi Andreji Kiskovi. "V úsilí pomoci této rodině v nelehké životní situace Kancelář prezidenta SR požádala o spolupráci Konzulární odbor Ministerstva zahraničních věcí a evropských záležitostí Slovenské republiky, jako i Centrum pro mezinárodněprávní ochranu dětí a mládeže. Prezidentovi SR situace mladé rodiny není lhostejná. Prostřednictvím své kanceláře případ nadále sleduje," stojí v tiskové zprávě jeho kanceláře.

 

wallster ( 15. května 2015 08:05 )

Norové jsou známi impotenti a tak pod různými záminkami berou děti přivandrovalcům, kteří jdou do norska nikoliv za prací, ale s vidinou příjmu vysokých sociálních dávek na děti. v tomhle případě se Norům ani nedivím. než živit líné matky raději si budou živit dítě sami

kukuku ( 15. května 2015 07:45 )

Ne, díky za nabídku. Plnohodnotná přírodní kráva produkuje bioplynu mnohem víc, než kráva s telefonním číslem začínajícím dvojkou - tedy pražská.

tummy ( 15. května 2015 01:34 )

Stalo se tak navzdory tomu, že se matka o děti vzorně starala, jejich vývoj ani zdraví nebyly ohrožené. „Na stranu matky se postavili nejen příbuzní, sousedi a známí, ale i rodinná asistentka Joanna Tenderysová, která ji i děti osm měsíců pravidelně navštěvovala a nezaregistrovala žádné problémy. Děti byly vždy čisté, najezené a v psychické pohodě, ale soud její stanovisko při rozhodování nevzal v úvahu,“ uvedla Polská televize TVP, která o případu ve středu informovala. Soud nevzal v úvahu ani vyjádření lékařů, podle kterých matka dvojčat „netrpí žádnou závažnou chorobou, která by jí bránila v péči o děti“. Ty soudce by měly také soudit za mizerně odvedenou práci

tummy ( 15. května 2015 01:31 )

V posledních letech se ukazuje, že úředník může v podstatě v každé chvíli a kdekomu sebrat děti. „A to jen proto, že jejich máma je tlustá anebo příliš chudá, stará, ošklivá či dokonce hrbatá. Anebo proto, že vyrůstají v chudé rodině, kde nemají teplou vodu, chodí skromně oblečené, nevědí, co je to wifi, a v životě nejedli kaviár,“ upozornil Szambelan.

tummy ( 14. května 2015 23:14 )

 Jsou to hyeny a zloději děti a mělo by se už proti nim zakročit. kdo jim dal právo odebírat děti postiženým lidem bez posudku bez soudu bez toho aby se člověk mohl jakkoliv bránit a dovolat spravedlnosti

Zobrazit celou diskusi