Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman: Nepřizpůsobivým snížit dávky! Aby začali konečně pracovat

Autor: simao, ČTK - 
13. května 2015
14:22

Prezident Miloš Zeman se pustil do lidí, kteří odmítají práci a raději žijí na sociálních dávkách. Jsou podle něj problémem, Zeman však nadhodil i při své cestě po Olomouckém kraji řešení. Snížit těmto lidem dávky.

„I když u nás nezaměstnanost klesá a roste počet volných pracovních míst, tak tady stále zbývá skupina lidí, kteří prostě nechtějí pracovat a odmítají nabízenou práci,“ upozornil na začátek své třídenní návštěvy Olomouckého kraje prezident Zeman.

Podle Zemana je tento problém zkrátka otázkou postoje k práci. Zatímco někteří práci aktivně hledají a nenacházejí, jiní o ni nemají zájem, i když se jim nabídne sama. „Jsem zdravý, nic mi nebrání, abych pracoval, ale raději budu žít na sociálních dávkách. Domnívám se, že jediné rozumné řešení problému je snížit tyto sociální dávky a tím tyto lidi motivovat, aby konečně začali pracovat,“ citoval Zemana iDNES.cz.

„Myslím, že bychom neměli být příliš velkorysí vůči lidem, kteří odmítnou nabízenou práci. A to je podle mého názoru přesná definice slova nepřizpůsobivý,“ dodal prezident. Nepřizpůsobivé by prý poslal třeba budovat kanál Dunaj–Odra–Labe, který Zeman prosazuje.

Vzpoura proti ministrovi: Zeman se opřel do Dienstbiera

O sociální začleňování lidí se přitom stará mj. vládní agentura, která je však nyní v rozkolu. V pondělí její pracovníci zahájili stávku, chtějí nezávislost a samostatnost své instituce, nechtějí být podřízení ministru pro lidská práva Jiřímu Dienstbierovi.

Spor mezi ním a pracovníky vyvolalo nedávné odvolání šéfa agentury Martina Šimáčka, neshody se týkají i případné reorganizace či využití evropských peněz a sledování účinnosti agentury při integraci Romů. Agentura působí ve 36 městech a obcích, kde pomáhá řešit problémy s ghetty.

Zeman dnes protestující pracovníky agentury pro sociální začleňování podpořil. Podle něj k rozdělení této instituce není žádný důvod. Je prý jen „úhybným manévrem“ pro odvolání schopného ředitele. „Sympatizuji s těmi, kteří vstoupili do stávky a vyjadřuji jim podporu proti nesmyslnému rozhodnutí,“ řekl Zeman při návštěvě Olomouckého kraje.

„Rozdělení agentury bylo pouze úhybným manévrem jak člověka, který agenturu vedl jako celek a byl schopný, zbavit vedoucí funkce. A tím se ho zbavit jako člověka, který na každé poradě nejmenovaného ministra demonstruje rozdíl schopností obou těchto lidí. K rozdělení agentury nebyl žádný důvod,“ uvedl prezident a rýpl si do ministra, svého kritika a protikandidáta z prezidentské volby Dienstbiera, kterého však raději nejmenoval.

ladybug ( 2. června 2015 20:38 )

To si nikdo nedovolí ani na západě, snížit lidem sociální dávky. Takže tady máme několik generací bělochů anglického původu, kteří nikdy nepracovali a nebudou. Když taková socka jde k doctorovi, myslíte, že jede autobusem, jako my "pracující chudí"? Kdepak, vláda pro ní pošle taxika a má to zadarmo. Takhle se mají věci na světě a nikdo nemá přijatelné řešení. A kdyžpak o tomhle slyší lidi v chudých zemích, tak se k ná hrnou, protože se taky chtějí na tomto blahobytu přiživit.

vojtechkerul ( 16. května 2015 17:29 )

Vy bily hlavy ste rozkradli českou republiku,na komunisty ste nadavali ale ta prace byla a cigani delali praci za vas vy bily hlavy tu nejtezi .jak vy bily hlavy rikate za prizivu za komousu byli zavreny bily hlavy .A touto cestou panu zemanovi bych chtel vzkazat zetam kde je ted mu dopomohli romove .Byl by velice rad kdyby me sam pan prezident prisel navstivit bych mu rekl svuj nazor osobne .Tady v cz se za praci plati

sutana ( 15. května 2015 14:15 )

sutana ( 15. května 2015 14:13 )

A co bylo (nebo co je)lepší? Že v zaměstnání moc práce neodvedli, ale chodit tam museli -to je fakt. Těď si válej kule doma ,ráno chrápou, do noci dělají bordel a platíme je stejně my. Aspoň ty pracovní návyky nějaké měli ale teď,škoda mluvit. A rozhodně nás vyjdou daleko dráž než když práci aspoň předstírali.Za to už komanči rozhodně nemůžou. Ale svádět to na ně je dneska IN.

sutana ( 15. května 2015 13:57 )

Před tou levicovou pakáží byla u vlády jaká pakáž podle tebe? Já ti to povím - ještě větší pravicová pakáž. Co udělali z těma dávkama oni? Zvedli jim je a zajistili jim lepší přístup k nim. Tak di do ***e z takovýma kvákama. Nikdy nevolič zasr ... t. zv.pravice!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa