Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Egyptský exprezident Mubarak a jeho synové: Dostali tříletý trest vězení

Autor: ČTK - 
9. května 2015
14:03

Egyptský soud v sobotu poslal bývalého prezidenta Husního Mubaraka na tři roky do vězení za zneužití státních peněz. V kauze byli souzeni také jeho dva synové Gamál a Alá a těm dnes soud trest oproti původnímu rozsudku zkrátil ze čtyř na tři roky.

Dlouholetý prezident Mubarak odstoupil roku 2011, je mu 87 let a kvůli zdravotním problémům je ve vojenské nemocnici. V kauze šlo o využití státních peněz určených na opravu prezidentských paláců ke stavbě soukromých nemovitostí.

Dnešním rozsudkem skončil opakovaný soud. Mubarak byl v prvním procesu odsouzen ke třem letům a jeho synové Gamál a Alá ke čtyřem. Odvolací soud ale v lednu verdikt zrušil a nařídil opakování procesu. Tentýž rozsudek byl vynesen také dnes a jeho součástí je i finanční pokuta.

Mubarak čelí několika dalším procesům. Nejtěžší trest mu hrozí v tom, v němž se posuzovala jeho spoluvina na smrti více než 800 účastníků demonstrací v roce 2011. Soud ho ale viny zprostil. Odvolací řízení tohoto procesu začne ještě v květnu.

Kauze, v níž šlo o vyvedení státních peněz k soukromým účelům, se v Egyptě říká aféra prezidentských paláců. Šlo v ní v přepočtu asi o 280 milionů korun.

Mubarak byl ve vazbě od dubna 2011. V srpnu 2013 pak byl převezen do vojenské nemocnice, kde je v režimu domácího vězení. Gamál a Alá jsou na svobodě od ledna, protože i jejich doba vazby, stejně jako tomu bylo v případě otce, dosáhla zákonem maximálně povolených 18 měsíců.

Po Mubarakově vládě se k moci dostalo islamistické Muslimské bratrstvo, které ale zemi nevyvedlo z ekonomických potíží a začalo klást důraz na islám. V roce 2013 armáda svrhla prezidenta Muhammada Mursího, který byl za tuto organizaci zvolen, a u moci je nyní bývalý generál Abdal Fattáh Sísí.

 

 

gogo ( 9. května 2015 14:10 )

Faraóni by se nestačili divit, jak se dnes v Egyptě soudí....

Zobrazit celou diskusi