Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sobotka vzkázal Zemanovi: Není fér posuzovat Peroutku z dnešního pohledu

Premiér Sobotka promluvil o Ferdinandu Peroutkovi, do kterého tepe Hrad
Premiér Sobotka promluvil o Ferdinandu Peroutkovi, do kterého tepe Hrad  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
7. května 2015
18:38

Posuzovat novináře Ferdinanda Peroutku z pohodlí dnešní společnosti není podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) fér. Peroutka podle něj psaním riskoval svůj život a patřil k tomu nejlepšímu v tehdejší české společnosti, řekl Sobotka při setkání s veterány. A vzkázal tím na Hrad, co si o kritice Peroutky myslí.

Některé články Peroutky zejména z doby protektorátu opakovaně kritizoval prezident Miloš Zeman, podle něhož Peroutka v té době selhal. "Dějiny se nedají vyprávět pozpátku, nedají se vyprávět od konce. Posuzovat činy lidí, kteří v době protektorátu museli projevovat svou odvahu a svůj názor, z pohodlí dnešní demokratické společnosti v České republice není fér," je přesvědčený Sobotka.

Důležité je podle něj posuzovat lidi podle toho, co skutečně zažívali a riskovali. "Peroutka tehdy riskoval tím, co psal, riskoval koncentrační tábor, riskoval věznění, riskoval i smrt. Vůbec válku nemusel přežít," připomněl Sobotka to, že Peroutka strávil řadu let v koncentračním táboře. "Rozhodně to nebyl člověk, který by stál stranou, který by se schovával, a byl to člověk, který vždycky byl ochoten napsat svůj názor, a posuzovat to z pohodlí dnešní společnosti, si myslím, že není férový přístup," uvedl také premiér.

Debata vedená především Hradem mu připadá nesmyslná a ahistorická. Takovýmto způsobem podle něj není možné interpretovat dějiny a chování klíčových aktérů. Spory o Peroutkovo dílo začaly Zemanovým lednovým projevem, v němž mimo jiné tvrdil, že novinář napsal článek 'Hitler je gentleman', což ale podle odborníků není pravda. Za svůj výrok se zatím Zeman neomluvil. Vnučka Peroutky se toho domáhá žalobou na stát.

V posledních týdnech hradní mluvčí Jiří Ovčáček zveřejňuje údajně kontroverzní Peroutkovy články. Sobotka dnes kauzu komentoval po setkání s asi dvaceti veterány, kteří obdrželi pamětní minci úřadu vlády jako symbolické ocenění jejich odvahy v bojích za svobodu.

Příběhy, které od veteránů slyšel, považuje za neuvěřitelné. "Byli to lidé, kteří bojovali v severní Africe, v Anglii, ve Francii, na východní frontě, na západní frontě," uvedl s tím, že si velmi váží toho, co udělali pro Československo a jeho svobodu. "Máme i novodobé hrdiny. Já se nebojím, že by i do budoucna nebyli novodobí hrdinové, prostě lidé, kteří jsou ochotni v rámci armády pro svoji zemi a hodnoty riskovat a nasadit svůj život," dodal.

Video Peroutkova vnučka: Ovčáček a Zeman kopají do mrtvoly mého dědy! -  David Vaníček, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

henryj ( 8. května 2015 06:16 )

Asi je to takové falzum,jako,že SOBOTKA neměl prsty v "BAKALOVÝCH KOUPENÝCH BYTECH" OKR..

oltec ( 8. května 2015 04:10 )

no elisko,než začneš někoho napomínat ,tak si přečti po sobě články,které jsi napsala dříve

realistaii. ( 8. května 2015 03:50 )

Kdy se měli od té doby potkat? Oba stále na cestách, ale ochlaď si tu pálivou žáhu. naštve to, že? levicového voliče.

realistaii. ( 8. května 2015 03:49 )

Chudáku člověče, dát si nick státníka je ubohost sama.

kajina ( 7. května 2015 23:08 )

Tak to musíš nejdříve Ty dokázat aspoň něco si o dané problematice přečíst. Když nic nevíš a jen plkáš pitomosti, těžko tě brát vážně. Přečti si aspoň odkazy níže uvedenych diskutujících. Ztrácíš nervy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa