Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čeští maturanti selhali: Neznali celé jméno Jidáše. Teď si z něj dělají legraci

Autor: simao - 
7. května 2015
05:29

Bylo to otázkou ve státních maturitách. Cílem bylo zjistit, zda studenti vědí, jak se jmenuje celým jménem muž, který se navždy stal symbolem pro zradu. Jenže řada českých školáků zaváhala. Co to jako má být? Proč se mě na to u maturity ptají? Jidáš Iškariotský řadě z nich nic neřekl. Počáteční rozhořčení se však nyní změnilo ve vlnu recese. Fórky na Jidáše se rychle šíří internetem.

Studenti dostali v didaktickém maturitním testu následující ukázku z britského satirického seriálu Jistě, pane ministře: "Takže takhle to je? Opět zrazen? A kolegou z kabinetu! Zatracený Basil Corbett! Když začnu myslet na Basila Corbetta, hned mi ***** Iškariotský připadá sympatičtější. Basile Corbette, udav se těmi třiceti stříbrnými!"

Na místo hvězdiček doplňte správné jméno. Takový byl úkol pro české maturanty během státních maturit. Jenže při čtení ukázky z populární knihy, potažmo seriálu Jistě, pan ministře, se řada maturantů zarazila.

***** Iškariotský. Co byste doplnili vy? Že jde o Jidáše, to řadě studentů na první pohled nedošlo. Ani na ten druhý. Tato otevřená otázka, u níž nebyly na výběr odpovědi, ale studenti měli aktivně odpověď sami napsat, přitom byla součástí didaktického textu ve státních maturitách, které navrhuje Cermat. Objevovaly odpovědi jako Ježíš, Ábel nebo Izák...

Jidáš se dočkal nečekané pozornosti. Studenti se snažili upozornit, že tahle znalost není součástí středoškolského učiva. Debakl s Jidášem však má i druhou rovinu.

Celé "aféry" se brzy chytili vtipálci. Na Facebooku vznikly hned dvě skupiny, které se přiživují fenoménem "Jidáš". Jde o skupiny Jidáš 2015 a Jidáš Iškariotský (komik) a dohromady mají již tisíce fanoušků. Vedle toho vznikají videa i vtipné karikatury. Použito bylo i pro parodie oblíbené video s Adolfem Hitlerem.

Na chvíli vtipálek nepozorovaně změnil a zeditoval stránku s heslem Jidáš na Wikipedii.

Jidáš zradil letošní české maturanty a stal se hitem internetu Jidáš zradil letošní české maturanty a stal se hitem internetu | Facebook.com
Po internetu tak nyní koluje řada vtípků o Jidáši Iškariotském. Jenže legrace stranou, věc je vážnější, než by se na první pohled mohlo zdát. Strhla se totiž i diskuze o složení otázek, ale také o připravenosti maturantů.

Podle řady studentů neměl Jidáš v otázkách z češtiny co dělat, jenže... "Náboženství je součástí naší historie a kultury, jsou to naše kořeny a síť, ve které se pohybujeme. Lidé by měli znát složení díla, v čem se liší Nový a Starý zákon, jaké v něm jsou postavy. A to možná i dříve než u maturit," řekl iDNES.cz Jiří Trávníček z Ústavu pro českou literaturu Akademie věd ČR.

Situací se bude zabývat i Cermat, který otázky tvoří. "Polemiku chápeme, ale zatím není opodstatněná. Jestli je otázka v souladu s katalogem požadavků, z něhož test musí vycházet, posoudí až validační komise. Ta určí, zda otázka byla zařazena správně, jestli v testu měla co dělat," řekl zmiňovanému serveru mluvčí Cermatu Jan Pohanka.

Zdroj: jiná stránka / zasláno do zpráv

Posted by Jidáš Iškariotský on 6. květen 2015

fandimhokeji1 ( 11. května 2015 08:33 )

Dějiny, kultura. Vidíte? To není Čj. To jsou dějiny. A studenti na středních odborných školách dějiny a kulturu nemají od 2. ročníku a pokud je s tím nikdo neseznámí na základce?????? Za nás to věděl každý, protože jsme o tom ve škole mluvili, ale oni to jméno v životě neslyšeli. A že málo čtou? Málo i píšou. A není to jejich chyba. Vždyť ty přiblbla z úřadů jim chtěj všem dávat tablety, aby to učitelé měli ještě jednodušší a děti také. Tak co pak chcete? Školství za to může, ne ty děti.

yedney ( 8. května 2015 16:47 )

To rovnou mohli dat do toho testu otazku z matemaziky, protoze je to v knihach dohledatelny a kazdej by to mel znat. Ze to neni z matematiky ale z nabozenstvi? Z hlediska cestiny zadnej rozdil.

mair ( 7. května 2015 22:25 )

Obavám se, že vám i čeština nic neříká. Italsky umět nemusíte, s latinou byste si vystačil.

mair ( 7. května 2015 22:19 )

Přesně.

mair ( 7. května 2015 22:16 )

Calumet

Zobrazit celou diskusi