Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zeman odmítl jmenovat nové profesory vysokých škol: A důvod? Prostě tak...

Zeman odmítl jmenovat nové profesory vysokých škol.
Zeman odmítl jmenovat nové profesory vysokých škol.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
5. května 2015
19:25

Prezident Miloš Zeman odmítl podepsat jmenování tří navržených vysokoškolských profesorů, jde o docenty Jiřího Fajta, Ivana Ošťádala a Jana Eichlera. ČTK to dnes sdělil rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Prezidentův postoj označil za nepřijatelný zásah do principů akademických svobod a za znevážení akademické obce Univerzity Karlovy. Zeman, který má profesory jmenovat ve čtvrtek, prý svůj krok nijak nezdůvodnil.

Jiří Fajt je ředitelem Národní galerie a zároveň působí na Filozofické fakultě UK. Ošťádal je pedagogem na Katedře fyziky a povrchu plazmatu Matematicko-fyzikální fakulty UK a Eichler působí na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE. Podle Zimy prošli docenti z UK, tedy Fajt a Ošťádal, náročným jmenovacím řízením a Vědecká rada UK jejich jmenování doporučila jednoznačným poměrem hlasů.

"Jsem si jist, že oba docenti, jejichž odborná reputace v České republice i v zahraničí je nezpochybnitelná, splnili všechna kritéria potřebná podle zákonů a předpisů Univerzity Karlovy ke jmenování profesorem," uvedl rektor. 

 

"Smíříme-li se s tím, že prezident republiky nebude respektovat samosprávu vysokých škol, jež neoddělitelně patří ke svobodné, demokratické společnosti, nebudeme si moci vážit nejen jeho, ale ani sami sebe," dodal Zima. 

Procedura jmenování profesorů je ostře sledovaná od jara 2013, kdy prezident dlouho odmítal jmenovat profesorem literárního historika Martina C. Putnu. Vadilo mu jeho údajně nevhodné chování na veřejnosti. Uvažovalo se o tom, že by tato pravomoc přešla z prezidenta na ministra školství nebo předsedu Senátu, ale rektoři si přáli současný stav zachovat. Tato pravomoc prezidentovi zůstane i podle novely vysokoškolského zákona, kterou nedávno schválila vláda.

xiioma ( 6. května 2015 12:22 )

http://zpravy.aktualne.cz/domaci/rektor-cvut-zeman-bude-na-hrade-pri-jmenovani-profesoru-sam/r~f4531 1d8f3c611e4bcb60025900fea04/

aaobcanka ( 6. května 2015 12:22 )

Jan Švarda, Praha, 6. května 2015, Pan rektor UK se nějak ani nezajímá, zda neudělala UK chybu. Vidím v tom uraženou ješitnost akademické obce. Pokud pan Fejk jako ředitel Národní galerie, vybraný konkurzem, se cítil málo odměňovaný, přitom byl s podmínkami předem seznámen, tak není etické, i když na bázi návrhu, nebo diskuse, chtít se "přiživit" na sponzoringu pro zlepšení svého platu. Letmě si vzpomínám, že na jeho předchůdce, prof. Knížáka, se házely výtky, ale plat si z příspěvků sponzorů vylepšovat nechtěl. Peníze určené pro NG snad nejsou cesta k vylepšení životní úrovně ředitele ?

xiioma ( 6. května 2015 12:21 )

Jmenování profesorů se odkládá, nikdo nechce přijít zpravy.aktualne.cz/domaci/rektor-cvut-zeman-bude-na-hrade-pri-jmenovani-profesoru-sam/r~f4 5311d8f3c611e4bcb60025900fea04/

aaobcanka ( 6. května 2015 12:18 )

Josef Goldman, Plzeň, 6. května 2015, pevně stojím za panem prezidentem....jen ať se duté hlavy bouří...

aaobcanka ( 6. května 2015 12:17 )

Novinky.cz mažou prý diskuze, cenzurují a blokují levičáky : Milena Nedbalová, Děčín, 6. května 2015, Velká část diskuse na Novinky.cz je smazána, 20 sloupců. Totalita jak vyšitá ... ISLAND a Přímou demokracii, to tu potřebuje CELÁ tato planeta, jak PRASE DRBÁNÍ. Souhlasím s panem ZEMANEM, panovační jedinci bez morálky, na takový titul nemají nárok ! Náš prezident není žádný FLEGMATIK a natož OVCE !

Zobrazit celou diskusi