Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Teroristický útok na výstavě karikatur proroka Mohameda: Přihlásil se k němu ISIS!

Autor: ČTK - 
5. května 2015
14:10

Ke krvavému útoku na ostrahu výstavy karikatur proroka Mohameda v americkém Texasu, při kterém zahynuli dva ozbrojenci, se dnes přihlásilo radikální hnutí Islámský stát. Zda tato teroristická organizace za činem skutečně stála, zatím vyšetřovatelé nesdělili. Podle všeho je to ale poprvé, co se islamisté z ISIS přihlásili k útoku na území Spojených států.

Islámský stát ve své rozhlasové stanici Baján označil útok za dílo dvou vojáků chalífátu a také uvedl to, že výstava proroka Mohameda zesměšňovala. „Řekli jsme Americe, že to, co přijde, bude větší a tvrdší a že uvidíte vojáky Islámského státu dělat hrozné věci,“ citoval portál BBC z prohlášení islamistů.

Již v pondělí se na Twitteru objevil vzkaz údajného člena ISIS, který útočníky označil za příslušníky této radikální organizace. Vyšetřovatelé mezitím zjistili identitu obou útočníků, které policie při činu zastřelila. Jedním z nich je Elton Simpson, jehož policisté v minulosti vyšetřovali kvůli podezření z terorismu. Druhým byl jeho spolubydlící.

Simpson údajně před útokem odeslal na Twitter vzkaz tohoto znění: „Můj bratr a já jsme složili do rukou velitele přísahu věrnosti. Nechť nás Alláh přijme jako mudžáhidy. Přimluvte se.“ Vzkaz byl později ze sociální sítě odstraněn.

Nikdo z návštěvníků výstavy, mezi kterými byl přítomen i šéf nizozemské krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) Geert Wilders, nebyl zraněn. Lehce postřelen byl jeden člen ostrahy.

Letos v lednu šokoval celý svět útok na redakci francouzského týdeníku Charlie Hebdo, který opakovaně publikoval karikatury proroka Mohameda. Dva muslimští radikálové při něm zabili 12 lidí včetně redaktorů a kreslířů.

Muslimové považují zobrazování Mohameda za urážlivé, už v roce 2006 vyvolalo vášnivé protesty v muslimském světě zveřejnění karikatur proroka v dánském deníku Jyllands-Posten.

Zobrazit celou diskusi