Staroměstské náměstí v úterý připomínalo pietní místo. Jeho nepřehlédnutelnou dominantou byl tank československé armády. Na místě byli veteráni, kteří uctili památku svých blízkých a padlých kamarádů, stejně jako Češi, kterým není historie naší země lhostejná.

Před dvanáctou hodinou na místo dorazila i Adriana Krnáčová, která se zúčastnila pokládání věnců. Vzpomínková akce se nesla ve velmi důstojném pojetí, nezúčastnilo se jí však příliš lidí. Hloučky by se daly spočítat po desítkách.

Pietní akce se poté přesunula před budovu Českého rozhlasu, který je symbolem svobody. Právě boj o něj je jedním ze symbolem Pražského povstání. Na pátou hodinu je pak opět na Staroměstském náměstí naplánována jízda historických vozidel.

Český rozhlas připomene 70. výročí Pražského povstání videomappingem

„Vyvrcholením všech aktivit pořádaných Českým rozhlasem k uctění památky hrdinů Pražského povstání a armád, které naši zemi osvobodily, bude dnešní večerní videomapping na Staroměstském náměstí.

Tvůrci slibují velkolepou podívanou s originálními audiovizuálními prvky a příběhem válečného hrdiny. První promítání začne ve 21.15 a bude mít sedm opakování. Připomínat podobné události patří k poslání média veřejné služby, jakým Český rozhlas je.

Všichni také respektujeme historii rozhlasu a to, jakou roli hrál v novodobých českých dějinách. Lidé neváhali za rozhlas umírat v květnu 1945 a bránili ho i proti vojákům sovětských okupačních vojsk v srpnu 1968. Osudy bojovníků o rozhlas a jejich nepřátel bude Český rozhlas dále odhalovat na speciálním webu www.bitvaorozhlas.cz. Do speciálního celoročního projektu Hrdina.cz jsou pak zapojeny všechny stanice ČRo, web i sociální sítě. Jeho posláním je podívat se na události druhé světové války z různých úhlů pohledu, nabídnout lidem možnost zamyslet se nad pojmem „hrdinství“ v jeho různých podobách,“ uvedl náměstek generálního ředitele pro program a vysílání René Zavoral.

Fotogalerie
7 fotografií