Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Bečvář je novým šéfem armády. Převzal bojový prapor

Ministr obrany Martin Stropnický předává novému náčelníkovi generálního štábu Armády ČR Josefu Bečvářovi bojový prapor. Ve funkci střídá Petra Pavla.
Ministr obrany Martin Stropnický předává novému náčelníkovi generálního štábu Armády ČR Josefu Bečvářovi bojový prapor. Ve funkci střídá Petra Pavla.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
4. května 2015
12:20

Nový náčelník generálního štábu Josef Bečvář na pražském Vítkově slavnostně převzal od svého předchůdce Petra Pavla funkci. Nad památníkem poté přeletěly dvě stíhačky gripen a transportní letoun CASA. Odpoledne Bečváře na Pražském hradě jmenuje náčelníkem generálního štábu prezident Miloš Zeman. Ve funkci je fakticky již od 1. května.

Náčelník vojenské kanceláře prezidenta republiky Rostislav Pilc oznámil Zemanovo rozhodnutí o odvolání Pavla a jmenování Bečváře. Pavel poté předal bojový prapor armády ministrovi obrany Martinu Stropnickému (ANO), od něj ho převzal Bečvář. Na Vítkově také položili květiny u hrobu neznámého vojína a drželi minutu za všechny padlé při obraně vlasti.

Bečvář na Vítkově řekl, že nová funkce je pro něj výzvou a ctí. Za svůj prvořadý úkol považuje doplnění početního stavu vojáků a dokončení koncepce výstavby armády. Poznamenal, že je rád, že se vládní koalice zavázala zvyšovat výdaje na obranu. Česko se podle něj nachází ve světě, kde teroristický útok a porušování úmluv jsou časté a armádním úkolem je těmto hrozbám čelit a zajistit bezpečnost České republiky.

Plzeňský rodák Bečvář vystudoval Vojenskou vysokou školu pozemního vojska ve Vyškově. Dále studoval také na Vojenské akademii v Brně, Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, v zahraničí pak navštěvoval v letech 1998–1999 Vševojskovou školu obrany v Paříži. V minulosti byl mimo jiné náčelníkem Vojenské policie a přidělencem obrany ČR ve Francii. Poslední měsíce působil jako první zástupce Pavla. Ve funkci by se chtěl zaměřit hlavně na personální otázky armády.

Pavel stál v čele generálního štábu tři roky. Z pozice odchází předčasně, protože byl loni v září zvolen předsedou Vojenského výboru NATO, což je nejvyšší vojenská funkce Severoatlantické aliance. Ujme se jí v červnu.

Odpoledne oba vojáky přijme vrchní velitel armády Miloš Zeman a na Hradě se uskuteční ceremoniál, při kterém bude Bečvář jmenován novým náčelníkem generálního štábu.

maruch ( 4. května 2015 14:06 )

Na kolik přišla ta šaškárna s letadly.Taky si to mohli odpustit.To se nám to utrácí, když nám lidi platí.

provokaterka ( 4. května 2015 12:50 )

Už na pohled mírumirovný žoldák,podřízený agresivní americe.

Zobrazit celou diskusi